Donderdag 14 december ontvingen drie Flevolandse ondernemers uit handen van gedeputeerde Jan Klopman een cheque van € 10.000,- als winnaars van de Eiwit Challenge, georganiseerd door Provincie Flevoland en Noord-Holland in samenwerking met Voedsel Verbindt. De ondernemers kregen de prijs voor hun innovatieve idee om van lokaal geteelde (plantaardige eiwitten) en smakelijk product te maken.
Naar een ander voedselsysteem
In Nederland is voldoende voedsel beschikbaar, er is een sterke agrarische keten en een toonaangevende internationale voedselindustrie. Toch staat het huidige voedselsysteem onder druk. Voedselproductie en – consumptie moet meer in balans komen met wat de aarde aan kan.
Dat vraagt ook wat van ons eetpatroon en wat we dagelijks op ons bord hebben, zoals een menu waarbij we meer plantaardig voedsel eten. De provincie Flevoland stimuleert de teelt en afzet van plantaardige eiwitten onder andere door de proeftuin Flevolandse Veldboon.
Meer plantaardige eiwitten op ons bord
De vraag naar plantaardige (eiwit)producten stijgt, maar het aanbod van producten op basis van lokaal geteelde eiwitten in de supermarktschappen is nog beperkt. En dat terwijl er steeds meer sojabonen, veldbonen, kikkererwten, etc. in Flevoland worden geteeld.
Wat kan je met deze gezonde en lokaal geproduceerde eiwitten? Met de Eiwit Challenge willen de provincies Noord-Holland en Flevoland, in samenwerking met Voedsel Verbindt hier een extra impuls aan geven.
Prijswinnaars
De kwaliteit van de 17 inzendingen was hoog. Aan de hand van o.a. een pitch en het proeven van de producten bepaalde de jury de prijswinnaars. In totaal zijn er zes prijswinnaars die het bedrag gebruiken om hun innovatie verder te ontwikkelen.
De winnaars zijn:
(Bron: Provincie Flevoland)