Dodenherdenking (donderdag) en bevrijdingsvuur (vrijdag)

05 mei 2023, 17:22 Nieuws
bevrijdingsvuur lelystad
Op 4 mei 2023 vond de dodenherdenking traditiegetrouw plaats in het Stadspark in Lelystad. Bij het ‘monument voor de gevallenen’ van Willem Bouter werden burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht.
Toespraak burgemeester
Waarnemend burgemeester Ineke Bakker en voorzitter Tony Merkelbach van de Stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid Lelystad hielden een toespraak. Rabbijn Shusterman sprak het Jizkor gebed uit waarin de overledenen werden herdacht.
Waarnemend burgemeester Ineke Bakker stond in haar toespraak onder meer stil bij het nationale herdenking thema van dit jaar, ‘Leven met oorlog’. Middels de link kan men de tekst van de toespraak van de burgemeester nalezen.
Bevrijdingsvuur ontstoken
Op vrijdag 5 mei 2023 werd in de ochtend het vrijheidsvuur vanuit Wageningen het Lelycentre binnengebracht door lopers van AV Spirit en Stichting Integratie. Onder het toeziend oog van de aanwezigen ontstak waarnemend burgemeester Ineke Bakker het vuur, dat symbool staat voor leven in vrede en in vrijheid, in de speciaal daarvoor geplaatste schaal.
(Bron: Gemeente Lelystad)