De Rietlanden gaat tegen de vlakte

24 sep , 19:53 Nieuws
sloop bernd schray via pixabay
Zo’n 4 jaar geleden is de voormalige scholengemeenschap De Rietlanden samen met Arcus en Scholengemeenschap Lelystad (SGL) opgegaan in de scholencampus Porteum. De sloop van het leegstaande schoolgebouw Arcus is op 5 december 2022 gestart en nu is het tijd voor de sloop van De Rietlanden.  
Ongewenst bezoek
Vanaf het moment dat de leerlingen het gebouw De Rietlanden verlieten, staat het gebouw leeg. Dit ‘nodigt’ mensen uit, gaf wethouder Dennis Grimbergen in 2023 nog aan. Mensen kruipen naar binnen en ondertussen verloedert het gebouw meer en meer.  
Daarom heeft de gemeente besloten dat het gebouw tegen de grond gaat, waarbij de aannemer de sloop op 1 oktober begint en zal daar tot ongeveer maart 2025 mee bezig zijn. De school moet plaats maken voor woningen.  
Asbest in gebouw
In eerste instantie zal op 1 oktober hekken om het verloederde gebouw worden geplaatst, waarna de aannemer gaat starten met het verwijderen van het asbest in het gebouw, zodat het gebouw daarna veilig gesloopt kan worden.
In november 2023 werd reeds aangegeven dat het gebouw zo snel mogelijk gesloopt moest worden. Dit had te maken dat Centrada al bezig was met bouwen van woningen in het gebied, onveilige situaties door indringers en bekladding en asbest in het gebouw.
Start sloop
Het eerste wat er gaat gebeuren, is het plaatsen van een hek. Dit is nodig om fietsers en voetgangers op veilige afstand te houden. In eerste instantie zal de gymzaal van het oude schoolgebouw blijven staan, daar deze nog steeds gebruikt wordt. 
In 1980 is De Rietlanden open gegaan, na 2 jaar in een ander gebouw te hebben gezeten onder een andere naam. En nu, na ruim 45 jaar wordt ook dit gebouw gesloopt, net als eerder het gebouw van Arcus.
Februari 2023 was er nog een melding van het feit dat de DSI (Dienst Speciale Interventies) oefeningen uitvoerde op het terrein van Arcus. Hierbij werden door een ‘bearcat’ (gepantserd personenvoertuig) met een stormram meerder malen door de muren geduwd.
De politie heeft in die tijd gemeld dat de DSI regelmatig op deze manier oefeningen uitvoert. Hiervoor worden leegstaande gebouwen gezocht die toch gesloopt worden. Aangezien Arcus gesloopt zou worden, was dat een mooie plaats.
De organisatie DSI wordt ingezet bij (dreiging van) terroristische aanslagen. Tevens moet de unit ook komen opdraven bij het aanhouden van mogelijk verdachten waarbij vuurwapens in het spel zijn. Niet duidelijk is of het gebouw van Arcus ook asbest heeft gehad en of dat wel was wat voor effect het heeft gehad op de oefeningen.   
(Bronnen: De Stentor, Flevopost, Omroep Flevoland)