De Hofknar, het Knarrenhof concept in Lelystad

16 okt 2022, 17:30 Nieuws
initiatiefgroep de hofknar
Knarrenhof
Een vijftal 65-plussers zijn zo enthousiast geraakt van het Knarrenhof concept, dat ze een initiatiefgroep hebben opgericht. Het doel van de groep is te komen tot een Knarrenhof in Lelystad. Het project heeft de naam De Hofknar meegekregen.
Zelfstandig blijven wonen
Het is de bedoeling om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Dit betekent ook met veel privacy en dat men kan profiteren van de voordelen van het ‘samen wonen’. Het gaat om een eigen huis met privacy, maar waar de sociale, zorgzame elementen centraal staan.
Het is nu zoeken naar een stuk grond voor de realisatie, wat niet meevalt. Men probeert al twee jaar lang de gemeente, de lokale politiek en aspirant leden enthousiast te krijgen voor het project.
Stichting Knarrenhof
De voorkeur gaat uit naar een hofje met 25 tot 30 grondgebonden woningen. Dit houdt dus in geen appartementen. Maar wel een ruime gemeenschappelijke binnentuin in een zo groen mogelijke omgeving.
De doelgroep voor het project zou zich bevinden in de leeftijdscategorie 55 plus. Op dit moment zijn er reeds 31 huishoudens geweest, die zich aangemeld hebben bij de Stichting Knarrenhof.
CPO project
De Woonvisie van Lelystad heeft nadrukkelijk ruimte ingeruimd voor CPO projecten. In de politiek zijn een aantal partijen die dit wel zien zitten. Bij een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) zijn toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever voor hun eigen nieuwbouwproject.
De initiatiefgroep heeft zich aangesloten bij een aantal andere CPO projecten in Lelystad. Dit is om gezamenlijk te zoeken naar geschikte locaties en de politiek te blijven benaderen. De locatie is nu van groot belang. Ondertussen zijn er gesprekken geweest met de gemeente.
De gemeente Lelystad heeft een aantal locaties aangemerkt die hiervoor mogelijk in aanmerking zouden kunnen komen. De groep gaat de komende tijd de publiciteit zoeken. Ondertussen kan men zich inschrijven voor Knarrenhof Lelystad .
(Bronnen: Knarrenhof Lelystad, Omroep Flevoland, Bouwen in Eigen Beheer)