Bijvoeren grote grazers Oostvaardersplassen is niet nodig

21 sep 2022, 17:56 Nieuws
grote klis 1
Naast het dossier ‘Lelystad Airport’ heeft de gemeente Lelystad ook nog het dossier ‘Grote grazers in de Oostvaardersplassen’. Ook bij het laatste dossier is een rechtszaak aangespannen. Dit gebeurde door de Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer (Stamina) .
Bijvoeren
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft dinsdag 20 september de uitspraak gedaan in twee zaken over de grote grazers. CBb is de hoogste rechter op het gebied van economisch bestuursrecht. De rechter doet onder meer de zaken over dierenwelzijn.
De Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer had geëist dat Staatsbosbeheer gedwongen zou worden om de grote grazers in de Oostvaardersplassen bijgevoerd zou worden. Het CBb heeft deze eis afgewezen.
Gehouden dieren
Volgens de Stichting zouden de grote grazers ‘gehouden dieren’ zijn, zoals huisdieren, vee en proefdieren. Daarom zou Staatsbosbeheer verplicht moeten worden om de dieren goed te verzorgen en tevens te zorgen voor voldoende voedsel.
Maar volgens het CBb is dit niet helemaal het geval. De dieren leven wel in een gebied met een hek er om heen, maar kunnen gaan staan, waar ze willen. Dit in tegenstelling tot ‘gehouden dieren’ die dat niet kunnen bepalen. Daarom zijn de grote grazers wilde dieren.
Onderzoek
Gezien het feit dat volgens het College de grote grazers wilde dieren zijn, is Staatsbosbeheer niet verplicht om de dieren bij te voeren in de winter. Tegen de uitspraak van het CBb is geen beroep meer mogelijk.
Volgens Stamina zou Staatsbosbeheer de grote grazers mishandelt, door ze niet bij te voeren. Volgens het CBb is dit niet bewezen. Een andere uitspraak ging over de Konikpaarden in het Oostvaardersveld in Lelystad.
De Stichting eist van het ministerie dat het Staatsbosbeheer dwingt tot optreden. De Konikpaarden hebben last van klis. Klis is een plant met stekelige bollen die de ogen kunnen beschadigen. In dit geval zijn de Konikpaarden volgens het College wel degelijk ‘gehouden dieren’. Daarom moet er een onderzoek komen in welke mate de paarden last hebben van de grote klis.
(Bronnen: Volkskrant, FlevoPost)