Bevrijdingsvuur in Lelystad

05 mei 2022, 17:38 Nieuws
bevrijdingsvuur wageningen
Vandaag zijn de hardlopers met het bevrijdingsvuur in winkelcentrum ‘t Lelycentre onthaald door burgemeester Mieke Baltus en de voorzitter van de Stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid Lelystad, Tony Merkelbach. Het vuur is door de hardlopers de afgelopen nacht opgehaald in Wageningen.
Bevrijdingsvuur
Aangekomen in het winkelcentrum werd het bevrijdingsvuur overgedragen aan burgemeester Baltus. Daarnaast was er een toespraak voor het publiek en werd door stadsdichter Thomas Gerla een gedicht voorgedragen.
De estafette van het Bevrijdingsvuur is sinds 1948 een traditie in Nederland. Van Portsmouth gaat het vuur via Normandië naar Hotel De Wereld in Wageningen. Dit is de plaats waar werd onderhandeld tussen de Duitsers en geallieerden over militaire overgave van alle Duitse soldaten in Europa.
Vrije dag
Ondanks dat Bevrijdingsdag een nationale feestdag is en gevierd wordt met festiviteiten, is niet iedereen vrij op 5 mei. Bevrijdingsdag heeft de status van een nationale feestdag in 1990 gekregen.
Voor de meeste werkgevers is het een feit dat het personeel eens in de vijf jaar een officiële vrije dag krijgen. Een vrije dag op kosten van de baas. De laatste keer was dat in 2020 en de eerst volgende zal dan in 2025 zijn.
(Bronnen: FlevoPost, 112 in Beeld, 112 nu)