Er is onderzoek gedaan naar de manier waarop het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) in de eigen gemeente is ingevuld. Dit is gebeurd door de Rekenkamer Lelystad, samen met de rekenkamers van Arnhem, Groningen en Heerlen in 2023 - 2024, als een startonderzoek. In Lelystad is het programma uitgevoerd onder de naam ‘Samen Lelystad Oost’. Kwetsbare wijken
Sinds 2022 richt het NPLV zich op 20 kwetsbare wijken. Hieronder valt ook Lelystad Oost. In deze kwetsbare wijken zijn aanhoudende problemen op het gebied van onder meer armoede, werkloosheid en openbare orde.
In het rapport van het startonderzoek wordt beschreven hoe het programma in Lelystad is georganiseerd, hoeveel geld erin gestoken wordt en welke uitdagingen er zijn. Daarnaast worden een aantal ingewikkelde verhoudingen belicht.
Hierbij worden de ingewikkelde verhoudingen bedoeld tussen de gemeentelijke autonomie, voorwaarden die de rijksoverheid stelt, samenwerken in netwerken, financiële controle, monitoring, het verstrekken van informatie aan raad en participatie van inwoners.
Betrokkenheid raad kan beter
In het startonderzoek laat de Rekenkamer Lelystad neerzetten dat de gemeenteraad van Lelystad momenteel weinig mogelijkheden heeft om kaders te stellen voor het programma Samen Lelystad Oost en om daar controle uit te oefenen.
De oorzaken liggen onder meer bij ingewikkelde financiële structuren en een beperkte betrokkenheid van de gemeenteraad bij besluitvorming over Samen Lelystad Oost. Het beleid en de uitgangspunten zijn niet duidelijk genoeg.
Hierbij gaat het om het beleid en de financiële uitgangspunten die nog niet duidelijk genoeg zijn voor de gemeenteraad om haar rol optimaal te kunnen spelen. Daarom heeft de Rekenkamer 5 aanbevelingen om het te verbeteren. Meer informatie over het onderzoek van de Rekenkamer is op de site van de gemeente te vinden. (Bron: Gemeente Lelystad)