Extra geld en inzet voor een dekkend AED-netwerk

AED
AED
Foto: Gemeente Lelystad

Een burgerhulpverlener kan de overlevingskans van mensen met een hartstilstand vergroten. De burgerhulpverlener start met het reanimeren tot de professionele hulpverlening het over kan nemen. Hierdoor worden levens gered. Eerder is de ChristenUnie Lelystad met het idee gekomen van een AED-netwerk.

Het AED-netwerk
Het college van Lelystad heeft besloten om het AED-netwerk dekkend te maken door gericht 2 AED’s te plaatsen. Deze twee moeten geplaatst worden in de Zuiderzeewijk en op Noordersluis, waardoor Lelystad een dekkend AED-netwerk krijgt.

Om dit te kunnen realiseren vraagt het college aan de gemeenteraad om 15.000 euro beschikbaar te stellen. Volgens wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra wordt door het plaatsen van de 2 AED’s de overlevingskansen bij een hartstilstand aanzienlijk vergroot.

Daarnaast stelt het college voor middels een campagne te zorgen dat er een aantal burgerhulpverleners bij gaan komen. Het standpunt van het college is dat het eigenaarschap van het beheer van de AED’s bij de inwoners moet blijven.

Hartslag.nu
In Nederland krijgen elke week zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Dit kan op allerlei plaatsen gebeuren, zoals op het werk, in huis, tijdens het sporten of op straat. Als er binnen 6 minuten gestart wordt met reanimatie is de kans het grootst om te overleven.

Hierbij kan men gebruikmaken van een AED. Om het mogelijk te maken, heeft Lelystad zich aangesloten bij het landelijk oproepsysteem HartslagNu. Dit is een uniek reanimatie oproepsysteem in Nederland.

Het is een netwerk van vrijwilligers die kunnen reanimeren en tevens weten hoe men de AED moet gebruiken. Dit zijn de burgerhulpverleners. Daarnaast zijn ook de AED’s in het oproepsysteem aangemeld, zodat men kan zien waar welke AED beschikbaar is in de buurt van het slachtoffer.

Reanimatie-oproepsysteem
Op het moment dat iemand via 112 een oproep doet van het vermoeden van een hartstilstand, roept het reanimatie-oproepsysteem automatisch burgerhulpverleners op, die in de buurt wonen of zijn van het slachtoffer.

Deze personen krijgen een bericht op de telefoon met daarin de locatie van het slachtoffer, een beschikbare AED en een routebeschrijving. De burgerhulpverlener (of meer) gaat naar het slachtoffer om acute hulp te verlenen. Dit gaat door totdat het ambulancepersoneel het overneemt.

Om het systeem in Lelystad optimaal te laten werken, zijn naast AED’s ook voldoende burgerhulpverleners nodig. Personen die kunnen reanimeren kunnen zich aanmelden als burgerhulpverlener.

Op die manier kunnen meer personen opgeroepen worden bij een hartstilstand in de buurt. De burgerhulpverlener kan het verschil maken voor het slachtoffer of de naasten. Voor aanmelding en meer informatie kan men terecht op de site van HartslagNu.

(Bronnen: Gemeente Lelystad, HartslagNu)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen