Buurtbus Lelystad heeft vaak té veel passagiers

Buurtbus Lelystad
Buurtbus Lelystad
Foto: Buurtbus Lelystad (FB)

De site van Buurtbusvereniging Lelystad meldt trots dat de vereniging in 2016 is opgericht om het openbaar vervoer in de buitenwijken van Lelystad te verbeteren. Op dat moment ging het over wijken die met de auto slecht bereikbaar waren en een gewone busverbinding niet haalbaar was.

Buurtbus Lelystad
De opzet was dat er gereden werd met een personenbusje voor 8 personen. De busjes werden bestuurd door vrijwilligers met minimaal een rijbewijs B. Tevens waren de vrijwilligers medisch gekeurd en hadden een korte opleiding gevolgd.

Ondertussen is de Buurtbus een groot succes geworden en de capaciteit is soms veel te klein. Het komt regelmatig voor – zeker met minder goed weer – dat er meer reizigers zijn dan plaatsen in de bus.

Overleg met EBS
De Buurtbusvereniging Lelystad is ondertussen in gesprek gegaan met de exploitant van de Buurtbus, vervoerder EBS. De vereniging heeft verzocht om meer busjes in te zetten of – indien mogelijk – een grotere bus.

Er moet een oplossing komen, daar het aantal van 8 personen echt het maximum is. Meer reizigers mag de Buurtbus per rit niet meenemen. Het is ondertussen al voorgekomen dat er reizigers achter moesten blijven.

De groei zit in het aantal reizigers van de Buurtbus. De vereniging wil deze groei vasthouden. EBS is verantwoordelijk voor de Buurtbus omdat ook de dienst van deze bus in het contract sinds december valt.

De groei is flink
De Buurtbus is sinds 2017 in gebruik om haar diensten te rijden. In eerste instantie werd uitgegaan van zo’n 5.000 reizigers per jaar. Ging het in dit jaar nog over ruim 4.000 reizigers, in 2018 waren het er al bijna 10.000.

De groei in het aantal reizigers is gewoon doorgegaan. Zo werden in 2022 zelfs 12.000 reizigers geteld en in 2023 zelfs 18.000. Volgens de Buurtbusvereniging Lelystad is de groei nog steeds bezig, zelfs zo’n 15 procent per maand, vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden.

De gemeente heeft op haar site gemeld dat er 2 stadslijnen met de Buurtbus wordt gereden. De ene is lijn 9 (van Station via Parkhaven, Golfresort, Jagersveld, Station) en de andere lijn 10 (Station, via Oostrandpark naar Buitenhof en Bio Science Center, Station).

De passagiers van de Buurthuis zijn zowel de jongeren als de senioren, waarbij een ticket niet duur is. Volgens de vereniging sluit de Buurtbus goed aan op de reguliere buslijnen. En met een knipoogje werd er bij gezegd, dat de Buurtbus altijd rijdt en altijd verschijnt.

(Bronnen: Buurtbus Lelystad (+ Facebook), Gemeente Lelystad, Radio Lelystad, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen