Lezing over Jan Blaaser in de Bibliotheek

Lezing over Jan Blaaser
Lezing over Jan Blaaser
Foto: FlevoMeer Bibliotheek

Natuurlijk zijn er mensen die Jan Blaaser nog kennen. Jan Dirk Blaaser is op 17 juli 1922 in Amsterdam geboren en op 28 maart 1988 in Lelystad overleden. Jan Blaaser was een cabaretier, acteur en schrijver van liedjes. Hij heeft gespeeld in series als ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’ en ‘Zeg ‘ns Aaa’. In de periode 1961 – 1962 heeft hij de rol gespeeld van burgemeester Robèrt van Troetelaer tot Stoethaspel in de beroemde jeugdserie Swiebertje.

Lezing over carrière en privéleven
Vrijdagmiddag 14 juni om 14.00 uur zal de jongste dochter van Jan Blaaser, Esther Erdtsieck – Blaaser, over haar vader vertellen. Dit gebeurt naar aanleiding van het boek ‘Dit is mijn vader’, dat in 2023 uitkwam.

Naast de rollen in TV-series en films heeft Jan Blaaser ook liedjes geschreven. Hij heeft met ‘Mijn tante heeft een olifant’ een goede carnevalshit gehad. Tijdens de lezing gaat zijn dochter op zoek naar haar vader en zijn dood.

Jan Blaaser is overleden in Lelystad, waar hij een groot deel van zijn leven heeft gewoond. Zijn dochter zal tijdens de lezing meer vertellen over het levensverhaal van haar vader. Tevens worden beelden van vroeger getoond. Ze neemt de aanwezigen mee in de ervaringen met haar vader en de zoektocht na zijn dood.

Het boek “Dit is mijn vader Jan Blaaser”
Het AD schreef in 2023 over het boek “Dit is mijn vader Jan Blaaser”. Esther Erdtsieck – Blaaser was pas 10 jaar toen ze het bericht hoorde dat haar vader was overleden. Ze zat 30 jaar na de dood van haar vader met vele vragen.

Een van de vragen was waarom een artiest die volle zalen trok, een liefhebbende vrouw en een jonge dochter achterliet, eenzaam kon sterven in een appartement in Lelystad. Ondanks het succes van de carnavalshit, had hij een verschrikkelijke hekel aan het lied.

Om de vragen te proberen te beantwoorden is Esther op zoek gegaan naar die antwoorden, onder meer bij bekende Nederlanders, zoals André van Duin, Joop van den Ende, Carry Tefsen, waaruit het boek is ontstaan.

Volgens Esther was haar vader een eenzaam man en worstelde hij met het feit dat hij niet meer woonde bij zijn vrouw en zijn dochter. Tevens was hij ziek, hij had hartklachten. In het boek wordt geschreven dat Jan Blaaser een gewone man was, niet meneer, maar gewoon Jan.

Daarnaast was hij niet in een hokje te plaatsen, daar hij zoveel heeft gedaan. Hierbij valt te denken aan toneel, cabaret, regie, zingen, schrijven en schilderen. Met het boek is Esther zo’n 4 jaar bezig geweest.

In feite lopen er in het boek 2 verhaallijnen door elkaar, namelijk de biografie van haar vader en het leven van de dochter. Het is een roman waarin de gesprekken worden beschreven die ze had met de collegae van haar vader.

Maar ook over haar pijn. Het boek, met vele foto’s, is te koop tijdens de lezing. Kaarten voor de lezing zijn te bestellen via www.flevomeerbibliotheek.nl of bij de de informatiebalie in de bibliotheek (5 euro). Leden van FlevoMeer Bibliotheek en Vrienden van de Bieb kunnen korting krijgen.

(Bronnen: Nieuwsbrief FlevoMeer Bibliotheek, Wikipedia, AD)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen