Lichte economische groei en toenemende schaarste in Flevoland

Flevoland
Flevoland
Foto: Provincie Flevoland

De Flevoland Monitor 2024 heeft gemeld dat de provincie Flevoland tegen de grenzen van groei aanloopt. Zo is er sprake van personeelskrapte, netcongestie en een afnemende hoeveelheid ruimte. De Flevoland Monitor werd op 25 april gelanceerd tijdens De Staat van Flevoland. Dit is een evenement met kennis en inspiratie over de Flevolandse economie.

De Flevoland Monitor
De melding van de Flevoland Monitor was dat er steeds meer mensen komen wonen in de provincie. Daarnaast is de economie in het afgelopen jaar licht gegroeid en volgens de cijfers heeft de werkgelegenheid een recordniveau bereikt.

Met de Monitor wordt de stand en ontwikkeling van de economie in Flevoland beschreven. Het onderzoek werd geleid door Friso de Vor, die senior onderzoeker regionale economie is bij het kenniscentrum Technologie van Hogeschool Windesheim.

Economic Board Flevoland
Het onderzoek werd gesteund door de Rabobank en de provincie, waarbij het Economic Board Flevoland (EBF) de initiatiefnemer was. De groei van de economie in Flevoland was in 2023 beduidend lager dan een jaar eerder.

Was de groei van de van het Flevolandse bruto regionaal product (brp) in 2022 nog ruim 4 procent, in 2023 was dit nog geen 1 procent. Beduidend lager, maar nog beter dan de landelijke groei, die niet verder kwam dan 0.1 procent.

Naast de afgekoelde economie in Flevoland, bereikte de werkgelegenheid een recordniveau. Zo waren er 213.180 mensen half 2023 werkzaam in Flevoland, wat bijna 8.000 meer was dan het jaar ervoor.

Volgens de Monitor zal de groei van de economie in de toekomst vooral gaan komen van een grotere productiviteit van elke werkende. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt, moet men meer gaan zoeken naar een verhoging van de arbeidsproductiviteit.

De productiviteit op het gebied van arbeid ligt in de provincie Flevoland behoorlijk onder het landelijk gemiddelde van bijna 9 procent (2022). De complete Flevoland Monitor 2024 is te downloaden op de site van EBF.

(Bronnen: Provincie Flevoland, Economic Board Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen