Nieuwe inrichting Bataviastrand als potentiële zwemlocatie

Nieuwe inrichting Bataviastrand 2024
Nieuwe inrichting Bataviastrand 2024
Foto: Provincie Flevoland

De provincie werkt momenteel aan de inrichting van het Bataviastrand als potentiële zwemlocatie. Er moet een zone komen voor watersporters en een zone voor zwemmers. De provincie wil op deze manier vanaf 1 mei een veiliger strand in Lelystad creëren voor recreanten, zwemmers en watersporters.

Volgens gedeputeerde Harold Hofstra wordt er met de nieuwe inrichting van het Bataviastrand gestreefd naar een aantrekkelijke locatie waar alle verschillende bezoekers van kunnen genieten.

Daarom wordt ook opgeroepen om samen te werken om zo een veilige omgeving op het strand en in het water te realiseren. In 2020 is aan het begin van de Houtribdijk het Bataviastrand aangelegd.

Watersportstrand
Vanaf het begin had het strand de functie een watersportstrand met een kitezone. Het strand heeft altijd een sterke aantrekkingskracht gehad op recreanten en zwemmers. Doordat zwemmers en watersport het strand en het water door elkaar gebruikte, ontstonden er onveilige situaties.

In 2023 is besloten om een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren door het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ). Hierbij zijn de mogelijkheden onderzocht om te komen tot een verdeling van het strand. De uitkomst is dat er een veiligere situatie ontstaat door het instellen van een speciale watersport- en zwemzone.

Inrichting strand als potentiële zwemlocatie
Het Bataviastrand blijft een watersportstrand en is aangewezen als potentiële zwemlocatie voor een proefperiode van 2 jaar.  Er komt een zonering voor recreanten en zwemmers en watersporters op het strand en in het water.

De zonering voor zwemmers is in het water te herkennen aan een gele boei en boeienlijn. Daarnaast komt een bufferzone in het gedeelte voor zwemmers waar het gevaarlijk is om te zwemmen.

Het Bataviastrand kan op termijn officieel aangewezen worden als een zwemlocatie na een positief advies van de Omgevingsdienst. De provincie wil met de nieuwe inrichting zorgen voor een veilig strand waar bezoekers van kunnen genieten. Het Bataviastrand blijft een watersportstrand, waar zwemmers te gast zijn.

(Bron: Provincie Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen