Opening nieuwe ruiter- en menroute in Hollandse Hout

Ruiterroute
Ruiterroute
Foto: Paarden Platform Lelystad

Oktober 2023 liet de Stichting Paarden Platform Lelystad (PPL)  op haar site weten dat de aannemer in opdracht van Staatsbosbeheer was gestart met de aanleg van de nieuwe ruiterpaden in het Hollandse Hout. De bedoeling was dat er in het bos een ruiterroute zou komen van 15 kilometer. Daarbij werd tevens aangegeven dat de aanleg deel uitmaakt van het project Poort Oostvaardersplassen Lelystad. Men had gehoopt dat eind 2023 de ruiterroute in gebruik genomen kon worden.

Officiële opening
Die datum van eind van 2023 is niet gehaald, daar een paar dagen terug pas tijd was voor de officiële opening van de nieuwe ruiter- en menroute van 15 kilometer lang in het Hollandse Hout.

Bij de opening waren aanwezig wethouder Piet van Dijk (gemeente Lelystad), gedeputeerde Harold Hofstra (provincie Flevoland), Wouter Wubben (Staatsbosbeheer) en Ruud van Driesten (Stichting Paarden Platform Lelystad).

De officiële opening heeft op zich laten wachten, daar het in de herfst en de winter veel te nat is geweest. Hierdoor kon men het pad niet goed laten ‘zetten’. Daarnaast zou elke tocht over de bezande paden en de doordrenkte klein zijn geëindigd in een mudride.

Rondrit met huifkar
Nadat de officiële handelingen waren verricht, kon het gezelschap genieten van een rondrit met huifkar en paard over een gedeelte van de nieuwe route. Gezien Pieter Bremer weet waar hij over praat als het gaat over mennen, heeft hij de heren met huifkar rondgeleid.

Pieter Bremer kent het Hollandse Hout en de Oostvaardersplassen als zijn eigen broekzak. Hij heeft de heren mee op tour genomen door het Uilenbos, van de parkeerplaats aan de Uilenweg, door het bos ten noorden van de Buizerdweg. Het is maar een klein deel van de 15 kilometer lange route.

Kees de Jonge en Pieter Bremer zijn leden van het eerste uur van PPL en tevens de initiatiefnemers van de eerste ruiter- en menroute in het Hollandse Hout. Tijdens de route werd de huifkar begeleid door ruiters van de lokale manege Extern en PPL bestuursleden.

Mooi en bijzonder bosgebied
De opening wil zeggen dat vanaf dat moment iedereen te paard kan genieten van het bijzondere en zeker ook mooie bosgebied. Het gebied is onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land.

De volledige route is te vinden op de site van Paarden Platform Lelystad. De Stichting werkt nog aan een handige GPX-versie. Er wordt wel gewaarschuwd dat er de komende tijd werkzaamheden in het bos zullen plaatsvinden.

(Bronnen: Paarden Platform Lelystad, Boswachtersblog, Paarden Platform Lelystad (Instagram)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen