Toezicht en handhaving tijdelijk anders ingericht

Stadhuis
Stadhuis
Foto: Gemeente Lelystad

Net als in andere plaatsen hebben de boa’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) in Lelystad toezichthoudende taken en opsporingsbevoegdheden. Om deze bevoegdheden uit te mogen voeren, moeten de boa’s beschikken over een toegekende opsporingsbevoegdheid. Op dit moment hebben de boa’s geen opsporende bevoegdheden, daar de opsporingsbevoegdheid niet op tijd is verlengd.

Afstemming met toezichthouder
De aanvraag tot verlenging is met spoed en in afstemming met de toezichthouder ingediend.Op het moment dat de ingediende aanvraag tot toekenning van opsporingsbevoegdheden door Justis is verwerkt en toegekend, kan men weer verder.

Dit houdt in dat de boa’s dan weer beschikken over de gebruikelijke bevoegdheden. Van de taken van de boa’s is zo’n 90 procent toezichthoudend. Voor de overige 10 procent is een bevoegdheid nodig, die niet tijdig is verlengd.

In behandeling
Om eventuele problemen op te vangen, zijn er goede afspraken gemaakt tussen politie en handhaving. De boa’s van Lelystad kunnen parkeerboetes geven en bestuursrechtelijk optreden waar het nodig is.

De boa’s houden toezicht op de veiligheid op straat, naast het feit dat ze handhavend optreden, indien nodig. Bij de uitoefening van de opsporingsbevoegdheden krijgen de boa’s steun van de politie. Ondertussen is de aanvraag in behandeling en zodra deze is goedgekeurd, beschikken de boa’s in Lelystad over de opsporingsbevoegdheden.

(Bron: Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen