Vooraankondiging oudste festival Flevoland: Sunsation

Festival Sunsation
Festival Sunsation
Foto: Festival Sunsation

Elk jaar wordt rondom de langste dag het Festival Sunsation als tweedaags festival georganiseerd. Dit jaar zal de 42e editie worden georganiseerd op 21 en 22 juni, traditiegetrouw in en rondom land art ‘Observatorium’ van Robert Morris. Festival Sunsation begint op vrijdag 21 juni om 20.00 uur en eindigt op zaterdag 22 juni om 9.00 uur.

Sunsation is gratis
Het Festival Sunsation is en blijft gratis toegankelijk. Tevens is het overnachten op het festivalterrein in een tent, caravan of camper ook gratis. Ondertussen heeft de organisatie de eerste namen bekendgemaakt.

Zo zullen Joris van Casteren, Myrthe Nauta en stadsdichter Yasmin Geradts in het weekend rondom de zomerzonnewende aanwezig zijn op het podium. De verdere invulling van het programma zal de komende weken bekend worden gemaakt.

Daarnaast zal ook dit jaar weer de organisatie BASCUL uit Lelystad de programmering van elektronische livemuziek op de late vrijdagavond voor haar rekening nemen. Ook de afgelopen jaren heeft BASCUL het avondprogramma verzorgd.

Minder provinciale subsidie
Het was nog even spannend of het oudste festival Flevoland wel door kon gaan. De vrijwilligersorganisatie heeft dit jaar onverwacht beduidend minder subsidie ontvangen. Maar het bestuur zal alles doen om Sunsation voor Lelystad en Flevoland te behouden.

Naast het feit dat het een uniek poëziefestival is, is het cultureel evenement nauw verbonden aan de identiteit van het nieuwe land van Flevoland.  Daardoor komen landschap, natuur, historie en cultuur op Sunsation samen.

Door productie en organisatie meer zelf te doen, moet het ook weer dit jaar lukken. Tevens is er een nauwere samenwerking met BASCUL. Hier zitten jonge organisatoren die goed passen bij de vernieuwing van Festival Sunsation.

Maatschappelijk en Cultureel belang
Daarnaast heeft Sunsation een maatschappelijk en cultureel belang. Dit belang en de moeizame financiering zijn verwerkt in de slogan van dit jaar “Alles van waarde is weerloos”. De zin is de 2e strofe uit het gedicht ‘De zeer oude zingt’ van de Nederlandse dichter Lucebert.

Bij de ontwikkeling van Sunsation worden nieuwe generaties Flevolanders betrokken. Hierbij valt te denken aan de programmering, het bestuur van de organisatie en in de communicatie.

De beheerder van het Observatorium is de natuurorganisatie Het Flevo-landschap. Daarnaast brengt Land Art Flevoland de land art-collectie in Flevoland onder de aandacht van het brede publiek. Het festival wordt georganiseerd door Stichting Zonnewende Flevoland.

(Bronnen: Stichting Culturale, Nieuwsbrief Stichting Culturale) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen