De toekomst van warmte: huizen verwarmd zonder aardgas

Gas kookplaat
Gas kookplaat
Foto: Pixabay

Afgelopen week zijn wethouders, energie- en wooncorporaties, Waterschap Zuiderzeeland, provincie Flevoland, energieleveranciers en andere partijen uit Flevoland bij elkaar gekomen. Dit gebeurde op initiatief van het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) om te praten over dilemma’s, vragen en kennis te delen over het onderwerp “Warmte in de Toekomst”.

Warm houden in de toekomst
Het is bekend dat de warmtetransitie in Flevoland daadkracht vereist, dat keuzes gemaakt moeten worden en dat er samenwerking nodig is. Op verzoek van EEF hebben de aanwezigen van de bijeenkomst nagedacht over keuzes en oplossingen voor de toekomst.

Hiervoor kregen de deelnemers een overzicht met wetswijzigingen die eraan gaan komen om de warmtetransitie mogelijk te maken voor geheel Nederland. Het is een landelijke ambitie, maar hiervoor zijn lokale én regionale oplossingen nodig.

Aardgas
Tijdens de bijeenkomst gaf gedeputeerde Harold Hofstra aan tevreden te zijn over de goed lopende ambtelijke samenwerking in de regio. De provincie hoopt dat heel Flevoland (ruim voor) in 2050 van het aardgas zal zijn.

Tevens hoopt men dat de huidige stadsverwarmingen verduurzaamd zijn, nieuwe warmtenetten (klein en groot) betaalbaar ontwikkeld zullen worden en dat de all-electric oplossingen niet zullen leiden tot extra netcongestie.

De inwoners van Flevoland zullen de komende jaren merken hoe de huizen verwarmd gaan worden zonder aardgas. Hierbij hebben de inwoners zelf inspraak. Er zal per wijk en per gemeente gekeken worden naar de beste oplossingen en wat de inwoners daarvan vinden. 


(Bron: Provincie Flevoland) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen