Opfriscursus Rij Vaardig voor ouderen

Senior in verkeer
Senior in verkeer
Foto: Pixabay

Wethouder Piet van Dijk heeft op 10 april de deelname certificaten uitgereikt bij de cursus Rij Vaardig in Lelystad. Veilig Verkeer Lelystad heeft de cursus Rij Vaardig georganiseerd op 9 en 10 april om ouderen de kans te bieden hun inzicht, kennis en vaardigheid in het verkeer te testen.

Rij Vaardig
Tijdens de cursus werd de rijvaardigheid van dat moment getest middels een theoriecursus en een autorit met de rijinstructeur. Hierbij werd inzicht geboden hoe het staat met de rijvaardigheid. Aan het eind van de cursus kregen de ouderen een advies en een deelnamecertificaat aangereikt.

Deze keer bestond de cursus uit zo’n 60 deelnemers. Op de avond van 9 april werd gestart met het opfrissen van de theoretische kennis. De kennis werd de volgende dag weer getest met een autorit onder begeleiding van een rijinstructeur.

Sneller en complexer
Tevens kregen de deelnemers de mogelijkheid om een oogtest en een reactietest te doen. Het verkeer van de huidige dag is veel sneller en complexer dan ruim 60 jaar geleden. Daarbij komt ook dat men bij het ouder worden, de reflexen trager en de zintuigen minder worden.

Tevens valt op dat het gewoontegedrag de rijtaak overneemt, waarbij de verkeersregels constant veranderen. Rij Vaardig – als mooi initiatief van Veilig Verkeer Lelystad – biedt inwoners van de stad in de pensioenleeftijd de mogelijkheid om op verantwoorde wijze te kijken hoe het staat met inzicht, kennis en vaardigheid in het verkeer. In oktober is er weer een editie.

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen