Lelystad kapt minder bomen, maar slaat meer op

Middenweg
Middenweg
Foto: Gemeente Lelystad

In de sociale media waren wat kleine mededelingen te lezen over het feit dat bij het verwijderen van bomen in Lelystad – en dan met name in het stationsgebied – bomen versnipperd zouden worden. De gemeente Lelystad is om opheldering gevraagd, maar het antwoord is nog niet ontvangen.

Bomendepot
In de lokale media blijkt dat de gemeente Lelystad meer rekening houdt met de bomen die (tijdelijk) moeten verdwijnen van de bestaande plaats. Wethouder Sjaak Kruis heeft gemeld dat het zonde is om iets te kappen, als het niet per se nodig is.

Daarom heeft de gemeente gekozen voor een (tijdelijk) bomendepot om zoveel mogelijk te kunnen behouden. Bij herinrichting van een gebied moeten bomen vaak als eerste er aan geloven. De gemeente wil niet onmiddellijk alles omzagen of versnipperen.

Niet kappen, maar verplanten
Sjaak Kruis, wethouder van onder meer Klimaat & Natuur, heeft laten weten dat verplanten beter is dan kappen. Dit is ook beter voor het milieu, daar de CO2-opslag van een bestaande boom groter is dan van een nieuwe boom.

Daarbij komt dan nog dat de werkzaamheden van een nieuwe boom pas na zo’n jaar of 20 resultaten gaan geven. Daarom is het ook zonde om bomen te kappen als het niet per se nodig is. Versnipperde bomen kunnen daartegen wel gebruikt worden voor de tuin of houtsnipperpaadjes door de stad en in het park.

Tijdelijke opslag
Op het moment dat bomen ‘in de weg staan’ bij werkzaamheden, worden ze compleet uitgegraven en tijdelijk ‘opgeslagen’ in een zogenaamd bomendepot. Hier kunnen ze blijven groeien en weer teruggeplaatst worden na het beëindigen van de werkzaamheden.

Volgens de gegevens zou dit ook gebeurd zijn met de 16 lindes van de Middenweg. In maart zijn de bomen met alle voorzichtigheid uitgegraven omdat de aannemer aan het gebied ging werken. De bomen hebben een beetje verderop een tijdelijk onderkomen gekregen.

Bij de tijdelijke opslag gaat het niet alleen om de heel speciale bomen. De gemeente houdt altijd rekening met unieke, oude bomen die van groot belang zijn voor de stad. De ‘normale’ bomen werden nogal eens over het hoofd gezien.

Hierbij werd sneller gedacht dat ze best wel gekapt konden worden. Maar volgens wethouder Kruis is dit zonde en daarom zal de gemeente dit minder doen. Dit gebeurde dus ook met de lindebomen.

Deze zijn op een andere plaats geplant, waar al eerder bomen zijn verplant. De gemeente houdt de bomen in het depot goed in de gaten. Voor de bomen is water van groot belang. Te droog zou funest kunnen zijn.

Daarnaast kan een linde 2 jaar in het depot blijven en moet dan weer terug naar het stationsgebied. De gemeente Lelystad hoopt dat alle bomen het redden. Daarom zal dit met meer bomen gedaan worden. Volgens de wethouder wordt er gewerkt aan een vaste locatie voor een bomendepot.

(Bron: Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen