Tentoonstelling ‘De ondergrond van de Oostvaardersplassen’

Grondboring Oostvaardersplassen
Grondboring Oostvaardersplassen
Foto: Provincie Flevoland

Gedeputeerde Harold Hofstra opende op 11 april samen met provinciehoofd Staatsbosbeheer Riena Tienkamp de nieuwe tentoonstelling ‘De ondergrond van de Oostvaardersplassen’. Op de expositie is een 5 meter lange grondboring te zien, uitgevoerd in de Oostvaardersplassen. De boring neemt de bezoeker mee in het verhaal van het gebied, van 70.000 jaar geleden tot nu. De tentoonstelling is te zien in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer aan de Kitsweg 1 in Lelystad.

Oostvaardersplassen
Op de plaats waar nu de Oostvaardersplassen liggen heeft het landschap nogal wat veranderingen doorgemaakt in de afgelopen eeuwen. Deze veranderingen zijn te zien tijdens de expositie.

Middels de verschillende grondlagen worden de veranderingen van het gebied van de Oostvaardersplassen getoond. De specifieke kenmerken van de lagen – zoals de dikte, kleur, korrelgrootte en de resten van planten en schelpen – vertellen onder welke omstandigheden de verschillende bodemlagen zijn gevormd en geven een idee van de ouderdom.

Prachtige geschiedenis
Vaak wordt gedacht dat Flevoland een nieuw land is zonder geschiedenis, maar de gedeputeerde geeft aan dat de expositie juist een prachtige geschiedenis laat zien van de natuur door de jaren heen.

Op de expositie kan men écht zien hoe het gebied sinds het verre verleden is veranderd. Gedeputeerde Hofstra is enorm trots dat de provincie samen met Staatsbosbeheer een stukje geschiedenis beleefbaar maakt voor bezoekers van Nationaal Park Nieuw Land.

Nationaal Park Nieuw Land
Bezoekers kunnen later in het najaar een excursie boeken, waar men meer leert over de geschiedenis in de Oostvaardersplassen. Onder begeleiding van een boswachter loopt men het Hollandse Hout om ter plekke de verschillende lagen in de grond te zien.

In het provinciale Erfgoedprogramma Erfgoed van de Toekomst geeft provincie Flevoland prioriteit aan het beter begrijpen van ons prehistorisch landschap. Hierbij gaat het om hoe het ontwikkeld is en gebruikt door de jaren heen.

Het erfgoedteam van de provincie heeft daarom opdracht gegeven aan Archol om de boring (te laten) uitvoeren. De boring is door Fugro gedaan en door landschapsarcheoloog Geuch de Boer beschreven.

Staatsbosbeheer heeft vanaf de start van het project belangstelling getoond om de geologische boring voor een bepaalde tijd op te nemen in het bezoekerscentrum, zodat daarmee de lange voorgeschiedenis van Flevoland verteld kan worden.

(Bron: Provincie Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen