Provincie Flevoland vraagt 25 miljoen euro

Akker Groen
Akker Groen
Foto: Provincie Flevoland

In Flevoland heeft het college van Gedeputeerde Staten een aanvraag voor een rijksbijdrage voor 2 maatregelpakketten ingediend bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het college wil met het bedrag van ruim 25 miljoen euro de eerste stappen zetten voor de uitvoering van het Flevolands Programma Landelijk Gebied (FPLG).

Landbouw en Natuur
Naar aanleiding van advies en toetsing door het Rijk zijn de 2 maatregelpakketten aangescherpt. De provincie geeft aan dat ze geld vraagt voor de projecten op het gebied van kennisontwikkeling, nieuwe teelten en verdienmodellen.

De projecten moeten bijdragen aan een toekomstperspectief voor de landbouw. Tevens is er geld gevraagd voor het versterken van de biodiversiteit. Hierbij kan men denken aan het aanleggen van houtwallen, bloemrijke perceelranden en elzensingels (groenblauwe dooradering).

Aanvullende maatregelen nodig
De provincie verwacht dat het ministerie van LNV de aangescherpte maatregelpakketten nog vóór de zomer van 2024 zal beoordelen. Flevoland heeft alle maatregelen die zijn opgenomen in het conceptontwerp FPLG 2023 aangescherpt en ingediend.

Hieronder vallen ook de maatregelen waarvoor op dit moment nog geen geld in de begroting van het Rijk is opgenomen. Ook deze projecten, onder meer agrarisch natuur- en landschapsbeheer, zijn van groot belang voor de toekomst voor het landelijk gebied.

Hiermee bedoelt GS het landelijk gebied van Flevoland. Daarnaast heeft de provincie ook geld gevraagd voor de uitvoeringskosten van de maatregelen en het beschikbaar krijgen van Rijksgronden. Met al deze projecten vraagt Flevoland een bedrag van 25.4 miljoen euro.

(Bron: Provincie Flevoland) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen