Centraal stemmen tellen Europees Parlementsverkiezing

Verkiezingen stemmen tellen
Verkiezingen stemmen tellen
Foto: Gemeente Lelystad

De verkiezingen voor het Europees Parlement worden gehouden op donderdag 6 juni 2024. Eind maart gaf de gemeente aan dat ze nog op zoek was naar een aantal tellers. Vanaf 21.00 uur zullen de stemmen geteld worden op partijniveau op de stembureaus in Lelystad. Een dag later, vrijdag 7 juni, wordt er weer geteld.

Centraal tellen
Op vrijdag 7 juni 2024 gaat men verder met tellen, wat dan draait het om de stemmen per kandidaat. Deze telling zal centraal gebeuren in het Stadhuis. Zowel het tellen van de stemmen op donderdagavond als op vrijdag is openbaar.

Nadat de stemmen op partijniveau zijn geteld op donderdagavond, worden de stemmen op kandidaatsniveau geteld op vrijdag 7 juni. Mensen die interesse hebben, kunnen aanwezig zijn, maar mogen het telproces niet hinderen of zelf meetellen.

Voorlopige uitslag
Aangezien het verkiezingen zijn van de lidstaten van de Europese Unie, zal niet overal op dezelfde dag worden gestemd. Daarom mogen de uitslagen van de gemeente Lelystad niet onmiddellijk bekend worden gemaakt.

De gemeente mag en kan pas de voorlopige uitslag bekend maken op het moment dat de stembussen in alle lidstaten zijn gesloten. Daarom wordt de voorlopige uitslag van de uitgebrachte stemmen in Lelystad op zondagavond 9 juni bekendgemaakt. Meer informatie over de verkiezingen is te vinden op de site van de gemeente.

(Bronnen: Gemeente Lelystad, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen