Intentieovereenkomst over extra beveiligde zittingslocatie gesloten

Stadhuis met herfstblad
Stadhuis met herfstblad
Foto: Gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad, het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) hebben met de ondertekening van een intentieovereenkomst een verdere stap gezet in de realisatie van de extra beveiligde zittingslocatie (EBZ) naast de PI Lelystad.

Deze intentieovereenkomst maakt het mogelijk voor de minister voor Rechtsbescherming om een besluit te nemen, zodat daarna de ruimtelijke procedure voor de EBZ kan worden gestart. Ook komt er een participatietraject met inwoners. Uiteindelijk besluit de gemeenteraad over de wijziging van het omgevingsplan.

Goede afspraken
Wethouder Piet van Dijk: “We hebben met het Rijk goede afspraken kunnen maken over de voorwaarden die Lelystad stelt aan de komst van de EBZ naar onze stad. Een EBZ past bij onze positie als hoofdstad van Flevoland en de daarbij behorende vestiging van rijksdiensten.”

Programmadirecteur Arie van Vliet: “Na een zorgvuldige verkenning met de gemeente om een goede en veilige inpassing te borgen, zien wij de realisatie van een EBZ in Lelystad met vertrouwen tegemoet.”

Voorwaarden
Eerder heeft de raad een Nota van uitgangspunten vastgesteld. In die nota staan de voorwaarden die Lelystad stelt aan de eventuele komst. Dit zijn onder andere een veilige en vlotte doorstroming van de Larserdreef, goede ruimtelijke inpassing en beperking van overlast voor omwonenden.

Wat is een EBZ?
De EBZ is een zittingslocatie van de Rechtspraak waar verdachten berecht kunnen worden, waarbij sprake is van een hoog veiligheids- of vluchtrisico. Tijdens zittingsdagen vinden beveiligde vervoersbewegingen plaats van en naar de EBZ met verdachten, maar ook bijvoorbeeld met rechters en officieren. Dit gebeurt over de weg, maar er kan ook een helikopter worden ingezet.

Waarom een EBZ?
Er zijn momenteel twee extra beveiligde zittingslocaties (Schiphol en de Bunker in Osdorp) in Nederland. De capaciteit van deze locaties is onvoldoende en bovendien is de Bunker verouderd. Ter vervanging van de Bunker moet er een nieuwe EBZ komen.

Daarvoor is Lelystad dus in beeld. De beoogde locatie ligt naast de Penitentiaire Inrichting Lelystad (PI Lelystad). Om vervoersbewegingen te beperken komt hier ook een logeervoorziening voor verdachten die worden berecht in de EBZ.

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen