Flink distributiecentrum in Lelystad

De Beurs van Madrid
De Beurs van Madrid
Foto: Pixabay

In 2017 werd al gemeld dat in Lelystad een XXL-distributiecentrum van Inditex Central Logistics Platforms gebouwd zou worden. Het zou het eerste DC van Inditex buiten Spanje zijn. In eerste instantie was er sprake van een kavel van 35 hectare. Inditex gaf toen aan dat men een punt nodig had in centraal Europa en daar was Lelystad de meest geschikte plaats voor.

Centraal gelegen
In 2019 werd aangegeven dat de bouw van het XXL-distributiecentrum op schema lag en al voor een gedeelte in gebruik was. Daarnaast werd ook aangegeven dat in 2020 het DC volledig operationeel zou moeten zijn.

Het DC is gelegen op Lelystad Airport Businesspark. Daarbij is Inditex de eigenaar van zo’n 8 merken. Hierbij moet men denken aan merken als Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Zara Home, Stradivarius, Bershka. De modekleding komt men tegen in 93 landen.

DC krijgt flinke uitbreiding
Volgens verschillende media zal het modebedrijf Inditex het DC in Lelystad flink uitbreiden. Dit komt door een stijgende vraag naar mode. De bedoeling is dat het distributiecentrum tot 2025 ruim 123.000 vierkante meter bij gaat bouwen.

Bij de prestatie van de jaarcijfers over 2023 werd de uitbreiding reeds aangekondigd. In het jaarverslag is terug te vinden dat men van plan is om de capaciteit van het distributiecentrum te gaan vergroten. Tevens heeft een woordvoerder dit ook bevestigd in het Financieel Dagblad.

Naast de vergroting van de capaciteit in Lelystad, gaat men ook in Valencia en Zaragoza nieuwe DC’s bouwen. Dit is nodig om de capaciteiten van Inditex te versterken, om op die manier sterke groeimogelijkheden op middellange en lange termijn op mondiaal niveau aan te pakken.

Van een kleine kleermakerij
In 1963 opende Amancio Ortega een kleine kleermakerij, genaamd Confecciones GOA. Zo’n 20 jaar later werd de eerste Zara-winkel geopend in A Coruña (Spanje). Met het uitkomen van deze droom wordt Amancio Ortega van maker tot retailer.

Weer 10 jaar later wordt Inditex officieel opgericht, waarbij alle bedrijven onder één vlag komen. Een paar jaar later wordt de wereldwijde expansie ingezet, doordat het merk Zara nieuwe winkels opent in Porto, New York en Parijs.

In de jaren 90 breidde het bedrijf zich uit en sloten de merken Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka en Stradivarius zich aan bij de Inditex Group. Begin deze eeuw werd er een nieuw hoofdkantoor gebouwd en gaat Inditex naar de beurs in Madrid.

(Bronnen: Inditex, Inditex Careers, CBRE, LogistiekProfs, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen