De buurt wordt gemaakt door de bewoners

Mensen Maken de Buurt
Mensen Maken de Buurt
Foto: Gemeente Lelystad

De gemeente is altijd wel op zoek naar mensen die aan de slag willen met een leuk of slim of bijzonder idee om de straat of de buurt te verbeteren. En het is natuurlijk helemaal mooi als het gaat om de leefbaarheid, sfeer en veiligheid in de wijk. Bij dit soort plannen wil de gemeente graag meedenken.

Hulp van de gemeente
Of het plan of idee betrekking heeft op de openbare ruimte of bijdraagt aan de verbetering van de onderlinge sfeer, de gemeente helpt de inwoners verder met ideeën die zorgen voor een fijne buurt.

De gemeente Lelystad stimuleert dit soort ideeën op de site ‘Mensen maken de Buurt’. De gemeente werkt in ‘Mensen Maken de Buurt’ samen met partners en organisaties in de wijk. Op deze manier kan de gemeente op verschillende vlakken meedenken.

Hierbij gaat het meedenken over de ideeën van de inwoners of ze waar gemaakt kunnen worden. Daarnaast kan de gemeente de inwoners in contact brengen met de juiste personen of instanties. Tevens helpen bij de ontwikkeling van het plan of een financiële bijdrage

Mensen Maken de Buurt
Er kan hulp aangeboden worden door bewonersconsulenten, de ideeënmakelaar, de buurtwerkers van Welzijn Lelystad en de kwartiermakers van Jongeren Maken de Stad. Op deze manier kan alle kennis en ervaring van bewoners en professionals samen het verschil maken.

Het project van Lelystad ‘Mensen Maken de Buurt’ heeft tot doel om meer contact te leggen tussen buurtbewoners en de buurt te verbeteren. Hierbij zal de gemeente initiatieven van inwoners financieel ondersteunen.

De gemeente heeft 4 bewonersconsulenten in dienst die met een idee van inwoners mee kunnen helpen bij het uitwerken tot een plan. Volgens berichten zit er nog genoeg geld in de gemeentelijke pot.

Dit komt onder meer doordat in sommige wijken niet of nauwelijks belangstelling is voor het project. Zo zijn er ook wijken waar de mensen geen zin in een initiatief als ‘Mensen Maken de Buurt’ hebben. Daarentegen zijn er ook succesvolle projecten afgerond.

Zo zijn er buurttuintjes aangelegd in de Botter, waarbij in de ene tuin bloemen zijn geplant en de andere tuin is omgetoverd tot een moestuintje. In de Wijngaard is een jeu-de-boule baan aangelegd, een ooievaarspaal en een wilgenhut geplaatst.

(Bronnen: Gemeente Lelystad, Omroep Flevoland, Thema Nieuws, Lelystadmakers, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen