Woningmarkt 2024 onderzoek: huis kopen met half miljoen

Bouw een huis
Bouw een huis
Foto: Pixabay

Het spaarplatform Raisin heeft onderzoek gedaan op de Nederlandse woningmarkt, waar en wat men kan kopen met een budget van een half miljoen euro. Voor het onderzoek zijn op Funda verschillende woningkenmerken geanalyseerd, naast duurzame kenmerken als energielabel en het gebruik van zonnepanelen.

Resultaten onderzoek
Uit het onderzoek is gebleken dat men in Heerenveen het meest op de woningmarkt kan krijgen. Op de tweede plaats staat Assen en Lelystad op de derde plaats. Als men andersom kijkt – het minst krijgen – dan is de volgorde: Haarlem, Rotterdam, Den Haag.

Ook in 2024 blijft de onzekere woningmarkt ons bezighouden. Het CBS had berekend dat de gemiddelde transactieprijs van een koopwoning in 2021 zo’n 387.000 euro was. De verwachting voor 2024 is, dat de gemiddelde huizenprijs op 432.000 euro zal liggen.

Dan is er nog niet gekeken naar de vaste lasten, onder meer de energierekening en de hypotheekrente. Voor een 10-jaar vaste hypotheekrente stond deze in december 2021 nog op 1.75 procent. Twee jaar later was de gemiddelde hypotheekrente al 4 procent.

Om een huis te kunnen kopen wat past binnen het budget, moet men vaak verhuizen naar de andere kant van het land. Wat men kan krijgen voor het geld, is natuurlijk afhankelijk van de locatie. Raisin heeft de aangeboden koophuizen op Funda geanalyseerd.

Lelystad op plaats 3
Raisin heeft 30 grote steden over het gehele land geanalyseerd. De ranglijst is gebaseerd op het percentage van de aangeboden koophuizen met bepaalde woningkenmerken in elke stad. Hierbij valt te denken aan gemiddeld aantal vierkante meters, aantal (slaap) kamers, buitenruimte, garage en woonomgeving.

Tevens is dit jaar ook gekeken naar duurzaamheid van de woningen, zoals duurzame energie, energielabels B en hoger, het aantal geïnstalleerde zonnepanelen. Hierdoor kon men een aantal indexen samenstellen, zoals woningindex, groene index en een gecombineerde index.

Indien men veel criteria op de wensenlijst heeft, dan moet men in Lelystad zijn. De stad is op plaats 3 terechtgekomen. Lelystad is nog geen 60 jaar oud en groeit elk jaar weer in populariteit. De meeste inwoners zijn tussen de 25 en 45 jaar.

Volgens de woningindex behaalt Lelystad 62.9 punten en op de groene index 77.2. Gemiddeld is het een score van 70.  Met een budget van bijna 0.5 miljoen euro kan men een huis verwachten van gemiddeld 119 m2 en 3.4 slaapkamers.

Van de huizen heeft zo’n 36 procent een garage. Tevens heeft bijna 45 procent van de huizen een bad. Echter, maar 4 procent van de beschikbare woningen bevindt zich in het centrum. Maar liefst 86 procent van de woningen heeft een tuin.

Daarnaast ligt zo’n 13 procent aan het water en zo’n 16 procent in een groene omgeving. Van alle koophuizen heeft zo’n 63 procent een energielabel B of hoger. Van alle huishoudens heeft bijna 40 procent zonnepanelen geïnstalleerd. Het complete onderzoek is te vinden op de site van Raisin

(Bron: Persbericht Rise at Seven / Raisin )

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen