Gratis compost afhalen op zaterdag

Afval in groene container
Afval in groene container
Foto: Gemeente Lelystad

De bewoners van Lelystad kunnen op zaterdag 23 maart gratis compost afhalen bij Renewi. Het compost is af te halen tussen 08.00 en 12.00 uur op de Zeeasterweg 40c. Renewi en de gemeente Lelystad willen met de actie de inwoners bedanken voor het scheiden van gft en etensresten. Als gft en etensresten beter gescheiden worden, zal de compost dat er van gemaakt wordt, beter zijn.

Goed afval scheiden
Inwoners van Lelystad die in een eengezinswoning wonen, hebben een afvalbak voor gft en etensresten. Het is bekend dat van een volle gft-bak van 140 liter zo’n 20 kilo compost gemaakt kan worden.

Daarnaast is het ook zo dat hoe beter gft en etensresten worden gescheiden, des te beter de compost wordt. Het is van groot belang om geen plastic en glas in de groenbak te gooien. Daarnaast horen luiers en incontinentiemateriaal bij het restafval.

Compost goed voor tuin én milieu
Op het moment dat de compost wordt vermengd met tuinaarde, zal de structuur van de grond verbeteren en zal het regenwater beter worden opgenomen door de grond. Compost activeert het leven in de bodem.

Tevens slaat compost voedingsstoffen voor planten op en zal het bodemziekten tegengaan. Doordat gft en etensresten omgezet worden in compost, zal er minder CO2 in de lucht komen. Dit is weer een stap in de strijd tegen klimaatverandering.

Kwestie van op tijd komen
Vooraf wordt het advies gegeven om op tijd te komen. Inwoners van Lelystad kunnen op zaterdagochtend 23 maart een emmer, zak of aanhangwagen volscheppen met de gratis compost. Belangrijk hierbij is om zelf een schep mee te nemen en op tijd te komen.

Er wordt verwacht dat later in de ochtend de mogelijkheid voor filevorming kan optreden op de Zeeasterweg of Larserringweg. Tevens wordt aangegeven dat het verplicht is om de aanhanger met een zeil of net af te dekken.

Landbouwvoertuigen kunnen geen gratis compost afhalen. Tips voor het scheiden van gft en etensresten, is te vinden op de site van HVC.

(Bronnen: Gemeente Lelystad, HVC Groep)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen