Na een ongeval rijden bestuurders soms weg

Ongeluk
Ongeluk
Foto: Unsplash

Ondanks dat wegrijden na een ongeval strafbaar is, gaat het op de wegen in de provincie Flevoland nog al eens een keer mis. Volgens onderzoek van Independer – op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds – is het 2023 zo’n 1.590 voorgekomen dat mensen zijn weggereden na een ongeval.

Wegrijders na een ongeval
Vooral gebeurde dit vaak in Almere. Uit het onderzoek kwam naar voren dat in de gemeente Almere naar verhouding veel slachtoffers waren en dat in één jaar tijd 985 bestuurders weg zijn gereden nadat ze betrokken waren bij een ongeluk.

Het komt voor bij het botsen tegen een geparkeerde auto, een hek omver rijden of een andere verkeersdeelnemer aanrijden. Bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken, zijn verplicht zich te melden bij de gedupeerde.

Het wegrijden na het veroorzaken van een ongeval, is bij de wet strafbaar. Ondanks dat het strafbaar is, is het vorig jaar vaak mis gegaan in de provincie. Aan de andere kant is een lichte daling te zien in het aantal incidenten, vergeleken met 2022 (-0.9 procent).

De meeste wegrijders
Binnen Flevoland is Almere koploper. Er werd hier vorig jaar 985 keer aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeval. Ook in Lelystad en Noordoostpolder waren er veel gedupeerden. De top 3 gemeenten in Flevoland:

  1. Almere: 985 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  2. Lelystad: 285 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  3. Noordoostpolder: 120 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

In de gemeente Urk werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval: 30 in 1 jaar tijd. Meer informatie over het volledige onderzoek is te vinden op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/wegrijden-verkeersongeval-2023 .

Minimaal 68 miljoen euro aan schade
Als men een slachtoffer is geworden van een doorrijder na een ongeval, kan men aanspraak maken op het Waarborgfonds. Iedereen die een autoverzekering heeft, betaalt mee aan dit fonds. Meer doorrijders betekent dat de premie zal gaan stijgen.

Dit heeft Menno Dijks van Independer uitgelegd. Wegrijders hebben al flink wat schade aangericht. In 2022 moest het Waarborgfonds ruim 68 miljoen euro uitkeren aan slachtoffers. De verwachting voor het schadebedrag in 2023 zal waarschijnlijk hoger worden.

Dit komt door de sterke inflatie, ondanks een daling in de aangiften. Doorrijden na een ongeval levert een maximale gevangenisstraf van 3 maanden op en een geldboete van ten hoogste 8.100 euro.

Daarnaast kan de persoon die het voertuig reed het rijbewijs voor maximaal 5 jaar kwijtraken. Op de wet is een uitzondering en dat is als de doorrijder zich binnen 12 uur meldt bij de politie. In dat geval vervalt de vervolging voor het doorrijden.

(Bron: Persbericht Independer)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen