Tweede locatie FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad

Flevomeer Bibliotheek
Flevomeer Bibliotheek
Foto: Flevomeer Bibliotheek

Staatssecretaris Cultuur en Media, Fleur Gräper-van Koolwijk, heeft deze week verklaard dat het bibliothekennetwerk de komende jaren met 42 nieuwe vestigingen uitgebreid gaat worden. Daarnaast worden 245 bestaande bibliotheekvoorzieningen verbeterd. Voor de tijdelijke regeling om het bibliotheeknetwerk (SPUK) te versterken heeft het kabinet in totaal 56 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Tweede ronde
Op donderdag 14 maart hebben de gemeenten die meededen aan de 2de ronde bericht gekregen of dat de aanvraag was gehonoreerd. Voor deze laatste ronde had het kabinet 38.4 miljoen euro beschikbaar.

In de 1e en 2e ronde werden zo’n 287 aanvragen landelijk toegekend. Hierbij valt te denken aan de mogelijkheid om een bibliotheek langer open te laten of een volwaardige vestiging te maken van wat nu nog een afhaalpunt van boeken is.

Zorgplicht
Gemeenten die gebruik maken van de tijdelijke regeling versterken hiermee het bibliothekennetwerk. Tevens bereiden ze zich voor op de wijziging van de Bibliotheekwet in 2026. In dat jaar gaat een zorgplicht gelden.

Deze zorgplicht houdt in dat een gemeente de wettelijke taak krijgt om ervoor te zorgen dat de inwoners toegang tot een volwaardige bibliotheek hebben. Dat betekent dus geen uitgiftepunt. Hiervoor zou landelijk zo’n 54 miljoen euro per jaar beschikbaar zijn.

Tweede locatie in Lelystad
Landelijk gezien heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maximaal 80 procent van de kosten gefinancierd en hebben de gemeenten zelf 20 procent bekostigd. Dit laatste was ongeveer 13.8 miljoen euro, waarmee het totaal van de investering in nieuwe en kwalitatief betere bibliotheken zo’n 70 miljoen euro is.

Voor de bibliotheken in Flevoland betekent dit dat de locaties in Almere, Lelystad, Urk en Noordoostpolder extra geld krijgen van de overheid om bij de bestaande bibliotheken verbeteringen door te voeren.

Voor Lelystad zal dit geld gebruikt gaan worden voor een bibliotheek in scholengemeenschap Porteum. Deze vestiging zal de tweede vestiging voor FlevoMeer Bibliotheek Lelystad worden.

(Bronnen: Rijksoverheid, FlevoMeer Bibliotheek (+ Facebook), Omroep Flevoland, Radio Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen