“Nogal wat hinder” in OV, volgens vervoerder

03 mrt , 18:45 Nieuws
rrreis bussen prov flevoland
Vervoerder EBS - die rijdt met de bussen met logo RRReis in onder meer Flevoland, Overijssel en Gelderland - heeft begin februari laten weten dat reizigers nogal wat hinder hebben ondervonden van het OV. Met name in Flevoland was het wat ‘minder goed’ gesteld met de betrouwbaarheid van de dienstregeling.
Betrouwbaardere dienstregeling
Volgens vervoerder EBS zou er per 14 april een nieuwe dienstregeling worden ingevoerd, wat zou moeten leiden tot een meer betrouwbaardere dienstregeling. Hierdoor zouden tientallen ritten per werkdag komen te vervallen.
Dit zou hebben gestaan in een uitgelekt plan, waarin vermeld zou worden dat er zoveel ritten per werkdag zouden komen te vervallen. Omgerekend naar weekgetallen, zou dit neerkomen op zo’n honderden busritten per week.
Groen licht door Flevoland
Regionale media hebben laten weten dat al bij de start van EBS in de concessie, de provincie zou hebben gemeld dat een aangepaste dienstregeling bespreekbaar zou zijn. Dit om problemen zoals in de andere provincies te voorkomen.
In die tijd had de vervoerder aangegeven dat het niet nodig zou zijn, daar men verwachtte dat er genoeg personeel zou zijn. Echter, eenmaal dat men ging draaien met de concessie, bleek dat veel bussen uitvielen. Personeelstekort, maar ook slecht materieel.
Opleggen van boetes
De provincie heeft eind vorige maand laten weten dat ze van plan is om boetes te gaan opleggen aan EBS voor het niet nakomen van afspraken. Hierbij zou er sprake zijn van honderdduizenden euro’s, maar dat moet nog besproken worden tussen de 3 provincies.
Provinciale Staten hebben in de vergadering kritische geluiden laten horen over het contract en het nakomen hiervan, maar ook over de manier waarop Gedeputeerde Staten de problemen rond de concessie hebben opgepakt.
Volgens enkele fracties in de Staten heeft het college te lang vertrouwd op de antwoorden van de vervoerder. De fracties riepen het college op om alles te doen om de zaken te verbeteren. Hierbij valt te denken aan meer chauffeurs, vervanging van de dieselbussen. De fractie van 50PLUS vroeg zelfs over ontbinding van het contract.
Volgens gedeputeerde Jan de Reus zullen er boetes worden opgelegd, maar het opleggen van alléén boetes is geen oplossing. De provincie wil de vervoerder helpen om te komen tot een betrouwbare dienstregeling.
Tevens gaf hij aan dat bepaalde zaken te voorzien zijn, zoals zorgen voor voldoende extra personeel, zodat de bussen op tijd kunnen rijden. Maar personeel dat ziek wordt is niet te overzien. En chauffeurs uit een andere regio naar Flevoland halen, kan alleen als ze zelf willen.
(Bronnen: Flevopost, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)