Leefbaarheid Lelystad teruggelopen

Criminaliteit
Criminaliteit
Foto: Pixabay

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft deze week de nieuwe Veiligheidsmonitor 2023 uitgebracht. Hieruit blijkt dat de leefbaarheid in de gemeente Lelystad in het afgelopen jaar minder is geworden. Deze monitor is een grootschalige enquête van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de monitor wordt onder meer gesproken over de veiligheidsbeleving en de mening van de burgers over onder meer het optreden van de politie.

Tweejaarlijkse enquête
Ongeveer 200.000 Nederlanders zijn in deze grote enquête – die elke 2 jaar plaatsvindt –  ondervraagd over een aantal onderwerpen. Volgens de enquête zou zo’n 17.2 procent van de inwoners hebben aangegeven dat 1 jaar geleden de wijk leefbaarder was.

Daarentegen heeft 10 procent gemeld dat de leefbaarheid juist is toegenomen. Als men de gegevens bij elkaar zet, heeft men aangegeven dat de leefbaarheid in de buurt een 7.3 heeft gekregen, terwijl dit 2 jaar geleden nog een 7.5 was.

Daarnaast is ook het gevoel van veiligheid in Lelystad teruggelopen. Twee jaar geleden voelde zo’n 36.8 procent zich onveilig in de eigen buurt. In deze monitor was dat percentage zo’n 39.8 procent van de inwoners.

Twee jaar geleden voelde 3.6 procent van de inwoners zich vaak onveilig. Dit percentage is teruggelopen naar zo’n 2.9 procent. Hierdoor is ook de veiligheid van de eigen buurt teruggelopen van 7.5 naar 7.3 procent.

Sociaal en de voorzieningen
Daarnaast is er ook nog gekeken naar de voorzieningen van de buurt. Hierbij kan men denken aan voorzieningen, onderhoud van plantsoenen en stoepen, speelplaatsen en straatverlichting.

Al de voorzieningen samen zijn wel vooruit gegaan van 6.1 (in de vorige Monitor) naar 6.4 in de huidige Monitor. Maar er is wel een groep van de inwoners (zo’n 23.7 procent) die zegt last te hebben van verloedering, zoals rommel en graffiti.

De criminaliteit
Een ander punt wat onderzocht is, is de criminaliteit in de stad. Hierbij werd specifiek gekeken naar de periode van 2 jaar terug – Corona en de lockdowns – en de huidige beleving van het onderwerp.

Twee jaar geleden was zo’n 17 procent van de inwoners slachtoffer van de traditionele criminaliteit. Echter in de nieuwe Monitor was dit percentage opgelopen naar 20.4 procent. Het percentage gedupeerden van criminaliteit online is gedaald van 18.0 naar 17.3 procent.

(Bronnen: Rijksoverheid, Veiligheidsmonitor 2023, De Stentor)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen