Nieuwe bodemdalingskaart Flevoland bevestigt beeld

Luchtfoto Schokland
Luchtfoto Schokland
Foto: Provincie Flevoland

De partijen provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland hebben een nieuwe bodemdalingskaart op laten stellen, omdat de vorige dateert van 2012. Met de nieuwste bodemgegevens en de nieuwe wetenschappelijke inzichten in de processen die de bodemdaling veroorzaken, is de nieuwe kaart gemaakt. Prognoses voor onder meer 2050 en 2100 zijn terug te vinden op de nieuwe kaart. Op de nieuwe kaart zijn op onderdelen verschillen te zien met de prognose uit 2012.

Uitkomsten onderzoek
Met een bodemdalingskaart kunnen de provincie en het Waterschap inzicht krijgen in hoeveel en waar de bodem in Flevoland de komende tientallen jaren naar verwachting verder zal dalen.

Het onderzoek geeft aan dat de verwachting in grote lijnen overeenkomt met de verwachting van 2012. In drie gebieden, de Zuidlob in Zeewolde, een gebied ten noorden van Dronten en een gebied ten zuidwesten van Emmeloord, zet de daling zich naar verwachting onverminderd voort.

Daarnaast is de verwachting van een flinke daling in het gebied waar Oosterwold is gesitueerd, bijgesteld. Door de kennis van de afgelopen jaren over de processen in de bodem, is alles nauwkeuriger te maken. Maar het kan door de complexiteit nog steeds afwijken.

Invloed van de bodemprocessen
Men heeft het stedelijk gebied niet meegenomen, omdat de bodem van deze gebieden niet de oorspronkelijke zeebodem is, maar er is andere grond opgebracht. Dat betekent dat het bijna onmogelijk maakt om een goede verwachting van de bodemdaling in kaart te brengen.

Deltares, TNO en WUR hebben de nieuwe kaart opgesteld. Hierbij is gekeken naar de invloed van de belangrijkste processen in de bodem, die van invloed kunnen zijn op de te verwachten bodemdaling.

Tevens zijn de meest actuele gegevens van de bodem in Flevoland meegenomen in het onderzoek.De prognose geeft de te verwachten bodemdaling weer. In de praktijk kan blijken dat de daling hiervan afwijkt, omdat bijvoorbeeld de grondwaterstand verandert onder invloed van het klimaat.

Het gebruik van de uitkomsten
De nieuwe prognose wordt door de provincie gebruikt bij het opstellen van de nieuwe Omgevingsvisie en bij de volgende versie van het Flevolands Programma Landelijk Gebied. Tevens gebruikt het Waterschap de prognose voor het onderzoek in 2024 van de invloed van de bodemdaling op het watersysteem.

Beide partijen gaan onderzoeken om in de toekomst nog beter te kunnen meten. Tevens – bij nieuwe inzichten – worden weer nieuwe kaarten gemaakt. Sinds de drooglegging is de bodem flink gedaald. Dit is goed te zien, zowel bij landbouwgronden als in natuurgebieden.

(Bron: Provincie Flevoland) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen