Vierdaagse week voor basisschool De Kring

Basisschool De Kring
Basisschool De Kring
Foto: Scholen op de Kaart

Het is nu voorjaarsvakantie, maar na deze vakantie moet de basisschool De Kring voor de leerlingen van groep 6, 7 en 8 een rooster in gaan voeren van vier dagen naar school. Dit komt doordat er een nijpend tekort is aan docenten voor de school. Het lerarentekort is een landelijk fenomeen; ook in Amsterdam, Utrecht en Almere komt het voor.

Lerarenvacature
Aangezien het niet mogelijk is om een complete vijfdaagse schoolweek te kunnen bieden, moet de school noodgedwongen gaan werken met een vierdaagse week voor de leerlingen van de bovenbouw.

De school heeft een vacature voor leraren, maar afgelopen week had een sollicitant afgezegd. Hierdoor moest de school een beslissing nemen en dat werd de oplossing van een 4-daagse schoolweek.

Door het terugtrekken van de sollicitant moest de schoolleiding ook de ouders van de leerlingen informeren over de oplossing. Dit is vorige week per brief gebeurd. De interim-directeur heeft gemeld dat men niet wist hoe de roosters ingevuld konden worden.

Noodplan lag klaar
Aangezien de leiding van de school had gezien wat een lerarentekort in andere steden betekende, had men voor een groot gedeelte al een noodplan en roosters klaarliggen. Dit betekent dat de bovenbouwers een dag in de week vrij zijn op wisselende dagen.

Het houdt wel in dat de schoolleiding probeert de nodige leerstof te verdelen over vier dagen, waarbij de leerlingen ook thuis moeten leren. Gezien het feit dat het kort van tevoren bekend werd gemaakt, kan het voorkomen dat ouders problemen hebben met de opvang.

Kwaliteit van het onderwijs
Een mogelijkheid had kunnen zijn geweest om (nog) niet bevoegde leerkrachten in te roosteren, echter dat heeft de school afgewezen. Dit is eerder geprobeerd, maar heeft niet de juiste kwaliteit van het onderwijs opgeleverd.

De school blijft uitgaan van het aannemen van goed personeel. Alleen met bekwaam personeel kunnen scholen blijven en zich ontwikkelen. Maar hier is ook een regionale en landelijke aanpak bij nodig, daar er meer studenten voor de Pabo moeten kiezen.

(Bronnen: Katholieke basisschool De Kring, Flevopost, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen