Verbeteren van woningen in de Zandbank

Lelystad Oost
Lelystad Oost
Foto: Welzijn Lelystad

Samen Lelystad Oost heeft een pilot gedaan in de Wold. En nu gaat het gebeuren met het verbeteren van woningen in de Zandbank (Atolwijk). Hierbij is de belangrijkste taak om te luisteren naar de bewoners om daarna te dúrven om aan te sluiten aan de wensen en behoeften van de bewoners. Zelfs als ze niet helemaal passen binnen de bestaande plannen. Dit zegt wethouder Annemieke Messelink – Dijkstra.

Startbijeenkomst in februari
De gemeente Lelystad, woningcorporatie Centrada, Welzijn Lelystad en de Kluswinkel werken samen in Woningverbetering Lelystad Oost om huizen op te knappen, te verduurzamen en de leefbaarheid te verbeteren.

Voor de Zandbank-bewoners (1 tot en met 174) is een startbijeenkomst eind februari gepland. De bewoners zullen dan meer informatie ontvangen over het verbeteren en toekomstbestendig maken van de woning. Alle bewoners krijgen een uitnodiging.

Volgens de wethouder is een groot verschil te zien tussen huur- en koopwoningen. Zo is een deel van de koopwoningen niet goed onderhouden. Ze geeft aan dat het van belang is wat de bewoners vinden, daar zij er wonen en hun kinderen daar opgroeien.

Met elkaar in gesprek gaan
Vaak denkt men als er gesproken wordt over Woningverbetering Lelystad Oost dat het gaat om zaken als het isoleren van huizen en het plaatsen van schuttingen. Maar het gaat veel verder. Het gaat vooral om sociale veerkracht.

Belangrijk is wat de bewoners vinden en willen en daar kan men achter komen als men met elkaar in gesprek gaat. Bijvoorbeeld door vragen te stellen. En de gemeente moet zeker niet invullen wat ze denkt dat de mensen nodig hebben. De mensen weten het gewoon zelf veel beter.

Vaak ontbreekt het daarbij aan financiële middelen. Samen Lelystad Oost is bezig met het helpen bij het opzetten van wijkplatforms. Zo is er in de Boswijk al jaren een groep bewoners die zich inzet voor de wijk en haar bewoners.

Daarnaast is in de Zuiderzeewijk inmiddels een groep mensen die zich inzet voor de opzet van een platform. Een wijkplatform kent de wijk en de leden spreken al vaker met elkaar over belangrijke zaken in én voor de wijk.

(Bronnen: Samen Lelystad Oost (+ Nieuwsbrief), Flevopost, lelystad.nieuws.nl) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen