Shoeby winkels blijven open

Shoeby Lelystad voor de opening
Shoeby Lelystad voor de opening
Foto: Shoeby Facebook

Persbureau ANP kwam vandaag met de mededeling  dat modewinkelketen Shoeby (voorlopig) een faillissement is ontlopen. Het bedrijf zou een akkoord hebben bereikt met de schuldeisers. In september 2023 was er een melding dat de modeketen in de problemen was geraakt door Corona. Toen was er al sprake van dat men probeerde tot een deal te komen met de schuldeisers om een mogelijk faillissement te voorkomen.

Modeketen Shoeby
De modeketen is door 2 ondernemers gestart in 1981 met de eerste winkel in Den Bosch. Daarna is het bedrijf flink gegroeid en op dit moment zou de teller op ruim 230 stores staan. Daarnaast een site met shop, de Shoeby app en is men vertegenwoordigd op diverse platformen in Nederland.

Door deze groei is Shoeby uitgegroeid tot één van de grootste fashion retailers in Nederland, met enkel winkels in Duitsland. Het is een familiebedrijf waarbij de centrale gedachte altijd onveranderd is gebleven en dat is de persoonlijke aandacht en service.

Corona en problemen 

Tot voor kort heeft de modeketen het altijd goed gedaan. Eind september kwamen de geluiden van problemen naar buiten. Hierbij ging het over problemen die ontstaan waren door Corona maatregelen.

Doordat de maatregelen in de tijd van de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona) vaak winkels dwongen om de deuren te sluiten, kon men niet of nauwelijks omzet draaien. Hierdoor bleef Shoeby zitten met onverkochte voorraden.

WHOA-procedure
WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Op het moment dat er financiële problemen zijn en schuldeisers en schuldenaren er niet samen uit komen, kan de rechtbank een akkoord goedkeuren.

Dit heet homologeren. Het door de rechter goedgekeurde akkoord geldt dan automatisch voor alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders. Hiermee worden ook de schuldeisers bedoeld die niet instemmen met het akkoord.

De regeling is in feite bedoeld voor gezonde bedrijven met een te hoge schuldenlast. Het zou tevens de mogelijkheid bieden aan de modeketen om haar laatste stap te zetten in de herstructurering van Shoeby.

De modeketen heeft – volgens verschillende media – een akkoord getroffen, in goed overleg, met de schuldeisers. Hierbij krijgen de crediteuren een eenmalige betaling, die gebaseerd is op een percentage van de uitstaande vordering. Dit tegen een finale kwijting.

(Bronnen: Shoeby, De Stentor, RTL NIeuws, NOS, Ondernemersplein)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen