Genieten tijdens BeanMeal met dit recept

Edamamedip
Edamamedip
Foto: Provincie Flevoland

Het is deze week BeanMeal! Om iedereen te laten genieten van al het goede van peulvruchten, deelt chef-kok Sharon de Miranda graag dit recept met edamamebonen. Deze felgroene bonen zijn rijk aan eiwitten, vezels, calcium, vitamine C en ijzer. Daarmee zijn ze een gezonde aanvulling op de maaltijd.

Sharon de Miranda is bekend van onder meer het televisieprogramma BinnensteBuiten. Zij is Flevolandse met multiculturele roots en dat is terug te zien in haar kookstijl. Binnen Flevoland zoekt ze in de podcast Wat eten we Morgen naar mooie en duurzame producten. Met het combineren van Hollands, Surinaams, Indisch en Caribisch laat ze zien dat gezond eten lekker én smaakvol is.

Ingrediënten
De ingrediënten die nodig zijn voor het recept, zijn:

  • 400 gram edamamebonen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 15 gram peterselie
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 6 eetlepels koolzaadolie
  • Optioneel: een beetje zout

Bereidingswijze
Men begint met het aan de kook brengen van zoveel water dat de edamamebonen net onder water staan. Daarna worden de bonen toegevoegd en voor 3 minuten verder gaar gekookt. Ondertussen wordt de ui en de tenen knoflook gepeld.

Tegelijkertijd kan men de peterselie fijnhakken. Als dit gebeurd is, worden de edamamebonen samen met de ui, knoflook, peterselie en de appelazijn in een keukenmachine gedaan.

Het geheel wordt tot een egale massa gemixt, waarbij het mixen een lepel koolzaadolie wordt toegevoegd. De zo ontstane dip kan men op smaak brengen met een beetje zout. Dan wordt het tijd om het te proeven. Eet smakelijk.

BeanMeal
BeanMeal is een landelijke actieweek om mensen meer peulvruchten te laten eten. Nederlanders eten gemiddeld 50 gram peulvruchten per week. Dat is minder dan de helft van de hoeveelheid die het Voedingscentrum aanbeveelt.

BeanMeal wil daar verandering in brengen door iedereen thuis of buitenshuis te laten genieten van een maaltijd op basis van bonen. Van bruine boon tot lupine of van kikkererwt tot veldboon.

Van edamame tot kapucijner. In een salade, pokebowl, wrap of als snack. Verwerkt tot een burger, als plantaardige variatie op yoghurt, in de soep of als spread voor op brood. Met peulvruchten kan men eindeloos variëren! Meer inspiratie is te vinden op de website van BeanMeal. BeanMeal duurt nog tot en met 10 februari 2024.

(Bron: Provincie Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen