CBS: meer dan 3.000 mensen in Lelystad zonder werk

Op zoek naar werk
Op zoek naar werk
Foto: Pixabay

Afgelopen week heeft het CBS cijfers bekend gemaakt over mensen die zonder baan zitten, om welke reden dan ook. Voor Lelystad tussen 15 en 75 jaar zouden dat 3.050 mensen zijn. Het aantal zou ongeveer hetzelfde zijn als in heel Flevoland. In de gegevens wordt het ‘onbenut arbeidspotentieel’ genoemd.

Officieel of semi-werkloos
De gegevens van CBS laten zien dat van het aantal van 3.050 in Lelystad, er 1.710 mensen officieel werkloos zijn. CBS geeft aan dat officieel werkloos betekent dat de mensen actief op zoek zijn naar een baan en meteen kunnen beginnen.

Dit in tegenstelling met de groep van semi-werkloos. De groep van 1.340 zonder baan en semi-werkloos, zijn wel op zoek naar een baan, maar kunnen niet meteen beginnen. Dit kan onder meer doordat ze een baan zoeken voor het moment dat ze klaar zijn met een studie.

Maar het kan ook zo zijn, dat ze wel beschikbaar zijn voor werk, maar niet actief zoeken naar een baan. Dit gebeurt onder meer doordat ze lopen met de gedachte dat ze toch geen kans maken op een baan.

Werkloosheid Flevoland
Met de gegevens van het CBS wordt aangegeven dat op een totaal arbeidspotentieel van zo’n 61.000 mensen in Lelystad, zo’n 5 procent ‘onbenut’ is. Voor heel Flevoland ligt het getal op 5.1 procent en het landelijke cijfer is 4.9 procent.

Het CBS heeft er bij gemeld dat het cijfers over 2022 zijn, maar dat de lage werkloosheid ook laag is gebleven. Deze lage werkloosheid is een direct gevolg van de extreem krappe arbeidsmarkt en zou ook niet veel lager kunnen. Tevens wordt gemeld dat het grootste deel van de groep werklozen al een nieuwe baan heeft, maar ze zijn nog niet begonnen.

(Bronnen: De Stentor, AD)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen