Liander presenteert recordplan voor Flevoland, maar versnelling blijft noodzakelijk

Toekomst elektriciteitsnet Flevoland 2023
Toekomst elektriciteitsnet Flevoland 2023
Foto: Liander

Netbeheerder Liander presenteert vandaag haar meest ambitieuze investeringsplan ooit. Niet eerder werd zoveel geïnvesteerd in onder andere het uitbreiden en onderhouden van de elektriciteits- en gasnetten. In Flevoland gaat het voor de komende drie jaar om een bedrag van 244 miljoen euro. Voor het totale werkgebied van Liander komen de investeringen voor die periode uit op een recordbedrag van ruim 4 miljard euro. Nederland zit in de grootste verbouwing van het energiesysteem sinds de wederopbouw. Die ontwikkelingen gaan sneller dan de netbeheerder de elektriciteitsnetten kan uitbreiden. Er is dan ook meer nodig om versnelling mogelijk te maken.

De elektriciteitsnetten staan onder druk. Consumenten rijden, verwarmen en koken steeds vaker elektrisch. (Industriële) bedrijven elektrificeren hun fossiele processen op grote schaal. En ook de elektriciteitsproductie met zon op dak en wind- en zonneparken neemt snel toe. Dat is allereerst goed nieuws voor de energietransitie, maar er zijn verregaande netuitbreidingen nodig om zowel bedrijven als consumenten te helpen.

Recent nog maakte Liander samen met landelijk netbeheerder TenneT bekend dat er in de Flevopolder geen ruimte is voor uitbreiding van bedrijven. Voor het grootschalig terugleveren van duurzaam opgewekte elektriciteit zit het net in Flevoland al langer vol. Die schaarste raakt de komende tijd steeds meer mensen.

Projecten tot 2033
Liander werkt de komende jaren onverminderd hard door aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet. Om te bepalen waar en wanneer de energie-infrastructuur wordt aangelegd, uitgebreid en onderhouden, publiceren de netbeheerders elke twee jaar hun investeringsplannen. Hierin staat welke projecten in de komende 10 jaar opgeleverd worden en hoeveel investeringen daarmee in de periode 2024 – 2026 gemoeid zijn. Bekijk hier het investeringsplan 2024-2026.

In de periode tot 2033 bouwt Liander samen met TenneT twee grotere elektriciteitsstations (150kV) nabij Almere en ten zuiden van Lelystad. Daarnaast wordt het huidige station op Pampus verder uitgebreid. Ook wordt onderzocht of het elektriciteitsstation in Luttelgeest moet worden uitgebreid om het tuindersgebied daar ook in de toekomst van voldoende elektrische capaciteit te voorzien. In de Flevopolder worden nog vijf nieuwe kleine stations gebouwd.

Energienet in de wijk aangepakt
Om meer elektriciteit door de provincie te transporteren werkt Liander momenteel aan de uitbreiding van het distributienet in Noordelijk Flevoland. Dit net zorgt er voor dat meer capaciteit kan worden geleverd vanaf onder andere het onlangs uitgebreide elektriciteitsstation in Emmeloord. In de hele provincie gaat Liander 1.900 transformatorhuisjes en 1.300 kilometer kabel vervangen en extra aanleggen.

Op wijkniveau wordt het elektriciteitsnet enorm uitgebreid. Met een gezamenlijke buurtaanpak gaat Liander samen met gemeenten de energie-infrastructuur in wijken integraal vernieuwen en uitbreiden. Om te voorkomen dat in de wijken een te kort aan elektrische capaciteit ontstaat, wordt gestreefd om richting 2030 het net in 12 buurten per jaar aan te pakken.

Mark Jurjus, regiomanager bij Liander: “De komende jaren werken we aan een forse uitbreiding van het elektriciteitsnet in Flevoland. We investeren daarvoor in Flevoland meer dan ooit tevoren. Om alle uitbreidingen te realiseren, is versnelling noodzakelijk. Daarvoor hebben we de hulp van provincie en gemeenten nodig als het gaat om beschikbaar stellen van ruimte en het sneller doorlopen van procedures. Tegelijk kampt ook Liander met een groot tekort aan mankracht en materiaal en zijn we voor een deel afhankelijk van aannemers en leveranciers om het werk tijdig uit te voeren.”

Alleen bouwen is niet de oplossing
Ondanks de fors toenemende investeringen lukt het met de huidige manier van werken niet om de klimaatdoelen te halen. Om aan de volledige vraag te voldoen zou Liander tot en met 2033, 25% meer werk moeten uitvoeren. De energietransitie is immers veel meer dan kolencentrales uit, windmolens aan. En alleen extra bouwen van infrastructuur voor elektriciteit is niet de oplossing. Flexibel energieverbruik wordt steeds belangrijker en de uitvoering moet ook versnellen. Daarvoor is nauwe samenwerking nodig tussen netbeheerders, aannemers en overheden. In de Nationale Uitvoeringsagenda die vandaag door de gezamenlijke regionale netbeheerders is uitgebracht, doen de netbeheerders een aanzet hoe deze versnelling te realiseren.

Samen met gemeenten en marktpartijen
Netbeheerders maken de investeringsplannen in overleg met belanghebbenden, zoals gemeenten en marktpartijen. In deze editie zijn voor het eerst ook provinciale energieplannen (pMIEK) meegenomen. De investeringsplannen liggen nu ter consultatie en worden op 1 januari 2024 ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De komende periode gaan de netbeheerders in gesprek met belanghebbenden om zowel de investeringsplannen als de uitvoeringsagenda beter en scherper te maken.

(Bron: Persbericht Liander) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen