Kunst in ziekenhuis St Jansdal Lelystad

St Jansdal Lelystad
St Jansdal Lelystad
Foto: Ziekenhuis St Jansdal

Volgens het ziekenhuis St Jansdal is gebleken dat patiënten zich beter thuis voelen en eerder genezen in een aangename omgeving. Daarom besteedt het ziekenhuis veel aandacht aan de inrichting en de aankleding van alle ruimten. Dit wordt ‘genezend klimaat’ genoemd. Hierbij horen ook kunstwerken als schilderijen en sculpturen. Deze kunstwerken geven patiënten, bezoekers en medewerkers een prettig gevoel. Bij het zien van de kunstwerken blijven bezoekers vaak even stil staan om er van te kunnen genieten.

Ellen Kersten
Een van de kunstenaars die nu kunstwerken van hun werk tentoonstellen, is Ellen Kersten. In 2022 had de kunstenaar ook al een expositie gehad. Haar werk hangt nu op de 1e verdieping Longpoli 1.20.

Ellen Kersten is al heel lang bezig met tekenen en creatief bezig zijn, maar vanaf haar 35e is ze serieus gaan aquarelleren. Hiervoor – en zeker ook daarna – heeft ze veel cursussen gevolgd om haar technieken te verbeteren.

Tevens is ze begonnen met het experiment met acrylverf. Dit begon in de stijl van een aquarel en werd vaak gecombineerd met andere materialen (inkt, krijt). Tevens zijn er collages gemaakt in combinatie met acrylverf.

Gea Kort
Zo’n maand geleden kreeg Gea Kort een uitnodiging van de Kunstcommissie van het ziekenhuis om haar ‘Bloemsieraden’ voor 3 maanden in 2 vitrines te exposeren. Gea Kort maakt sieraden van bloemen, die ze zelf heeft gekweekt in haar tuin.

Het ontwerp van haar tuin is geïnspireerd door haar zelf ontworpen sieradenlijn ‘Design line 2000’. Bloemen en blaadjes worden vakkundig geplukt en gedroogd, zodat ze op het sieraad verwerkt kunnen worden. Hiervoor wordt een hoogwaardige kunsthars gebruikt.

Janine van der Kaaij
Vanaf haar kinderjaren had Janine van der Kaaij liefde voor schilderen en tekenen, maar ging na een studie economie eerst werken in het bedrijfsleven. Na de geboorten van de kinderen is het schilderen meer professioneler geworden.

Bekend zijn de schilderijen met bloemen. Met het impressionisme is een nieuw scala aan technieken aangeleerd. De schilderijen worden met liefde en gevoel gemaakt. Soms met zachtheid en evenwicht, soms met passie en durf.

Hierbij gaat het om heldere kleuren, organische vormen en de speling van licht en donker. Het nieuwe in de collectie zijn de kunstvazen die beschilderd worden met thema’s van bloemen, vlinders en kleuren. De kunstwerken zijn te vinden in de centrale hal, route 0.50 1e gang, route 0.52 – 0.56 2e gang.

Daarnaast zijn er ook kunstwerken te vinden van Loes Polman (Vitrinekasten) en Natuurfotografie Flevoland (Route 0.58-0.69 2e gang, 0.82-0.86 poliplein, trappenhuis, 1e verdieping laboratorium 1.70 en poliplein 1.72-1.78).

(Bronnen: LinkedIn, Gea Bloemsieraden, Janine Paintings, Ziekenhuis St Jansdal)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen