Maak kans op 10.000 euro om het project verder uit te voeren

Foto: Provincie Flevoland

Eerlijk, veilig, duurzaam en gezond voedsel in de toekomst, dat is waar we naartoe willen met elkaar. Het antwoord is een simpele oplossing: meer groenten op het bord en een verschuiving naar plantaardige eiwitten.

Voedselsysteem transformeren
Maar in de praktijk is dit moeilijker dan gedacht. Als 80 procent van het bord gevuld zou kunnen worden met groenten, paddenstoelen, noten en zaden, kan het voedselsysteem getransformeerd worden.

Terwijl de vraag naar plantaardige eiwitten groeit en Nederland steeds meer sojabonen, veldbonen en kikkererwten teelt, blijft het aanbod in supermarkten beperkt. Daarom dagen de provincies Noord-Holland en Flevoland, in samenwerking met Voedsel Verbindt, iedereen uit om deze gezonde, lokaal geproduceerde eiwitten te gebruiken en zo bij te dragen aan een duurzame voedseltoekomst.

Eiwit Challenge
Mensen die een fantastisch plan hebben om plantaardige eiwitten op de kaart te krijgen, worden uitgedaagd om met de Eiwit Challenge mee te doen. Men kan zich inschrijven tot en met 7 november 2023.

De eerste beoordelingsronde zal op 30 november zijn waarbij een ontmoeting zal zijn met de jury. Daarna zal de jury op 14 december 2023 de beste initiatieven bekend maken. Deze zullen beloond worden met een bedrag van 10.000 euro. Inschrijven kan op de site Voedsel Verbindt.

Indienen van het project
Het project dat ingediend wordt, moet bijdragen aan het vergroten van het aandeel productie, verwerking en consumptie van plantaardig regionale eiwitten. Hierbij moet zeker gedacht worden aan duurzaamheid en een betere prijs voor de boeren.

Tevens moet aandacht worden geschonken aan het structureel verhogen van de productie van eiwit grondstoffen en / of eindproducten. Tenslotte moeten de punten kennisdeling en verbinding tussen regionale partijen op het gebied van voedsel en Nederlands geteelde eiwitten worden meegenomen.

Beoordeling van het project
Naast bovenstaande punten zal de jury tevens kijken of het project in de regio Noord-Holland / Flevoland plaatsvindt. Daarnaast is voor de jury de haalbaarheid en de gereedheid voor de markt van het projectplan van groot belang.

Daarnaast zal de jury de samenwerking met meerdere ketenpartijen in de regio bekijken.  De indiener van het projectplan moet een onderbouwing geven van de manier waarop de 10.000 euro zal worden ingezet. Tenslotte wordt gekeken naar de inzet van lokaal geteelde plantaardige eiwitten.

(Bronnen: Provincie Flevoland, Voedsel Verbindt)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen