CDA landelijk tegen opening Lelystad Airport

Foto: CDA

Er schijnen wat verschillen van mening te zijn tussen de landelijke standpunten van het CDA over de opening van Lelystad Airport en met name de Flevolandse afdelingen. Op de site van landelijk CDA staat duidelijk ‘Lelystad Airport gaat definitief niet open’. Op het partijcongres van 23 september heeft de afdeling Almere van het CDA geprobeerd om de zin middels een amendement uit het verkiezingsprogramma te krijgen.

CDA Flevoland
Op de site van de Almeerse afdeling van het CDA staat niets te lezen over Lelystad Airport. Echter wel op de site van CDA Flevoland. Daar wordt aangegeven dat het CDA Flevoland voor de uitbreiding kan stemmen, mits er wordt voldaan aan een aantal voorwaarden.

Hierbij moet gedacht worden aan het voldoen aan belangrijke milieuvoorwaarden, overeenstemming tussen kabinet en regio over de laagvliegroutes, profileren door de vlieghaven als een van de duurzaamste luchthavens van Europa, geen boeren uitkopen.

Bij uitbreiding in de toekomst zouden er weer nieuwe voorwaarden als aanvulling komen, zoals een maximaal en beheersbaar aantal vliegbewegingen, geen vrachtverkeer, geen grote vliegtuigen, geen nachtvluchten, afspraken met omwonenden.

CDA Heerde
Hier worden de problemen aangegeven, als de afgewezen natuurvergunning en de laagvliegroutes. CDA Heerde prijst zich gelukkig dat ook de provincie Gelderland inmiddels in het kamp van de tegenstanders heeft geschaard.

CDA Heerde is en blijft tegen openstelling van Lelystad Airport. Daarom zal ze samen met andere gemeenten en de Stichting Red de Veluwe optrekken. Mocht de vlieghaven toch opengaan, dan moeten de laagvliegroutes geschrapt worden.

Landelijk partijcongres
CDA Almere had op het congres een amendement ingediend om de zin uit het programma te halen, maar het blijkt dat 58 procent op het congres tegen heeft gestemd. Echter de afdeling Almere blijft voor opening van de vlieghaven.

Volgens CDA Almere kan de opening van Lelystad Airport de last op Schiphol verminderen. Tevens is het van groot belang voor werkgelegenheid en economie in Flevoland. Almere kreeg steun van afdelingen uit Flevoland, Amsterdam en Friesland.

De tegenstand kwam vooral van de afdelingen uit Gelderland en Overijssel. Afdelingen die geen rechtstreekse link hebben met Lelystad Airport hebben het advies gevolgd. Dit was negatief.

Almere wil nu in gesprek – zeker gezien de steun voor het amendement – met de landelijke fractie over Lelystad Airport. CDA landelijk is ook altijd voor geweest, maar heeft dit standpunt verlaten gezien de discussies over geluidsoverlast en milieu.

(Bronnen: CDA Flevoland, CDA landelijk, CDA Almere, CDA Heerde, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen