In tweede halfjaar nog 102 statushouders huisvesten

Foto: Gemeente Lelystad

Dinsdag 13 september 2022 heeft de fractie van Mooi Lelystad vragen gesteld aan de wethouder over het aantal statushouders in Lelystad. Wethouder Dennis Grimbergen gaf toen aan dat de stad in de eerste helft van 2022 meer statushouders had gehuisvest dan opgelegd was. Dit was ook in de tweede helft van 2021 het geval.

Statushouders huisvesten
Een statushouder is een vluchteling die een vergunning heeft ontvangen om zich te vestigen in Nederland. Voor het 2e deel van 2022 had het Rijk aan Lelystad opgelegd dat er 45 statushouders gehuisvest moesten worden.

De wethouder had naar aanleiding van Mooi Lelystad aangegeven dat de stad 92 statushouders een huis had aangeboden. Ook in 2021 werden er meer statushouders gehuisvest. Daardoor werd voor de rest van het jaar niets aan Lelystad gevraagd.

Nieuwe cijfers
Voor 2023 is het iets anders geworden. Vanuit het demissionair kabinet komt een groot beroep naar de gemeenten om mee te helpen om statushouders onder te brengen. Voor Lelystad zou dat voor het 2e half jaar van 2023 nog uitkomen op 102 mensen.

De Nederlandse gemeenten (342 in totaliteit) moeten voor het eind van 2023 nog voor ruim 32.000 statushouders woonruimte weten te vinden. In het eerste deel van dit jaar was er nog sprake van 21.000 mensen.

Ook het aantal van 21.000 statushouders is niet gehaald, waardoor de doelstelling voor het tweede deel van 2023 een grote opgave zal zijn en mogelijk wel helemaal niet haalbaar. Voor het eerste deel van 2023 kreeg Lelystad een ‘taakstelling’ van 29 statushouders.

Het eerste half jaar heeft de stad 53 mensen woonruimte aangeboden. Dat zeggen de cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Voor de tweede helft is de taakstelling voor Lelystad 126 statushouders. Hiervan zijn er al 24 geplaatst in het eerste deel. Vanaf begin juli is de gemeente begonnen met de rest te huisvesten. Dat waren toen nog 2 statushouders.

(Bronnen: De Stentor, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen