Zwembaden Triade Vitree gaan sluiten

Foto: Pixabay

In Lelystad heeft Triade Vitree haar zwembad al 2 jaar geleden gesloten. Dit jaar – in of net na de zomer – gaan ook de deuren van de zwembaden in Emmeloord en Almere dicht. De reden is dat de energiekosten veel te hoog zijn. Een therapiebad moet extra warm water hebben, wat hoge stookkosten met zich meebrengt.

Therapiebad
Lokale media geven aan dat de zorgorganisatie Triade Vitree zo’n 11 miljoen euro tekort heeft op de jaarrekening van 2022. Gezien dit tekort zal de organisatie moeten gaan snijden in de kosten.

Een van de mogelijkheden is het sluiten van een therapiebad. Lelystad is ondertussen al gesloten en per 1 september zal het therapiebad bij het Kinderbehandelcentrum in Emmeloord sluiten.

Hetzelfde geluid komt vanuit Almere, waar Triade Vitree de zwembaden bij de kinderbehandelcentra’s zal moeten gaan sluiten. Volgens de lokale media kan de zorgorganisatie de honderdduizenden euro’s voor de zwembaden niet meer betalen.

Het besluit van sluiten was al jaren geleden genomen, maar werd niet doorgezet. Maar ondertussen zijn de energiekosten wel flink toegenomen. Tevens heeft men te kampen met de toenemende eisen als het gaat om de veiligheid.

Kinderbehandelcentrum
De zorgorganisatie heeft voor kinderen tot en met 18 jaar kinderbehandelcentra met diverse dagbehandelingsgroepen. Het gaat dan om kinderen met een (vermoedelijke) bredere ontwikkelingsachterstand.

In de centra kunnen kinderen terecht met een meervoudige handicap of moeilijk gedrag. Tevens komen er kinderen die nog niet naar school kunnen vanwege hun syndroom, ziekte of handicap. Juist voor deze kinderen is een therapiebad van groot belang.

Rapport Samen naar Beter
De organisatie heeft samen met de gemeenten het rapport Samen naar Beter geschreven. Hierin was een herstelplan Jeugd opgenomen. Daarbij werd aangegeven wat de instelling doet, onder meer ook over de therapiebaden.

Het bad in Emmeloord werd gebruikt voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking, maar ook kinderen met een beperking. Tevens gebruikte een externe fysiotherapeut het bad. Nu moet er gezocht worden naar goede alternatieven, zonder water.

Deze alternatieven zijn er, maar de kwaliteit van de zorg blijft voorop staan. Tevens zal er gekeken worden naar de personele kosten. Hierin zitten – door personeelstekort – flinke kosten voor het inhuren van zzp’ers. Tenslotte is de instelling overgegaan naar een elektronisch cliëntendossier.

(Bronnen: Triade Vitree, FlevoPost, 1Almere)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen