Yasmin Geradts nieuwe stadsdichter van Lelystad

Foto: Gemeente Flevoland

Gemeente Lelystad, FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, Sunsation en betrokken inwoners zijn geslaagd in hun zoektocht naar een nieuwe stadsdichter. Yasmin Geradts mag zich de komende vier jaar Stadsdichter van Lelystad noemen. Na een zinderende finale bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, waarbij Geradts het opnam tegen finalist Joshua Buijnink, draagt scheidend stadsdichter Thomas Gerla het stokje aan haar over.

Typisch Lelystad
Het thema van de verkiezing was dit jaar ‘typisch Lelystad’. Kandidaten werden uitgedaagd verschillende gedichten met dit thema in te sturen. Vervolgens werd een aantal kanshebbers uitgenodigd door de jury, bestaande uit Thom Ummels, Kees Bakker en Marian van Gog, om hen middels een gesprek te overtuigen van hun dichtkunsten. Hieruit werden twee finalisten gekozen: Yasmin Geradts en Joshua Buijnink.

Na het bekijken van een presentatievideo konden de inwoners van Lelystad hun stem uitbrengen op hun favoriet. Wethouder Sjaak Kruis maakte na een spannende finale de winnaar bekend: Yasmin kreeg bijna tweederde van de stemmen van zowel de jury als het publiek en mag zich de opvolger van Thomas Gerla noemen.

Enorme eer en verrassing
Geradts reageerde verrast op de winst. “Het halen van de finale was op zichzelf al een enorme eer. Ik dicht al vrij lang, maar pas sinds maart voor de wereld, en dat maakt het voor mij bijzonder dat mijn gedichten nu al gezien worden. We gaan er wat moois van maken.”

De komende vier jaar zal Geradts minstens zes stadsgedichten per jaar over Lelystad schrijven en die voordragen bij officiële gelegenheden. Yasmin ziet het stadsdichterschap als mogelijkheid tot spiegelen: “Als stadsdichter hoop ik dat ik samen met Lelystad alles wat deze plek mooi, lelijk en eigen maakt, kan vangen in woorden die we tot gedichten smeden. Zo geven we de stad een stem en een spiegel.”

Winnend gedicht: Kantlijn – Yasmin Geradts

langs de basalten kantlijn peinst een reus al poepend over later schilt Jan Wolkers zijn steen en storten visdieven zich te water

 

jaagt half Nederland op koopjes ligt Michelle tussen potscherven doen we biertjes op de blokbankjes bij de Batavia die ligt te bederven

 

zingt het riet een duet met de wind neemt de zon afscheid met elan zit je aan de rand van het begin met het gevoel dat alles nog kan

(Bron: Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen