Lelystad bouwde in 2022 minder dan in in 2021

Foto: Pixabay

In de gemeente Lelystad zijn in 2022 minder nieuwbouwwoningen opgeleverd dan het jaar ervoor. Hierdoor is dit afwijkend in de gemeente vergeleken met andere gemeenten in Nederland.

Cijfers van CBS
Volgens de gegevens van het CBS zou blijken dat het aantal nieuwbouwwoningen in 2022 474 is geweest. Dit in tegenstelling tot het jaar 2021, toen er nog ruim 700 woningen zijn opgeleverd. CBS heeft gemeld dat dit een daling is geweest van 33 procent.

Voor de provincie Flevoland is ook teruggang te vinden geweest volgens de cijfers van het  CBS. Zo zouden er vorig jaar zo’ n 2.818 nieuwe woningen zijn opgeleverd. Voor het jaar 2021 waren dit nog ruim 3.000 woningen geweest.

Landelijke cijfers
De CBS-cijfers hebben gemeld dat de daling van nieuwbouwwoningen het grootst is geweest in de provincie Drenthe. De grootste stijging zou zijn geweest in de provincie Groningen.

Landelijk zijn er vorig jaar 74.000 nieuwe woningen opgeleverd, wat het hoogste aantal is geweest sinds 2012. Met het aantal is de woningvoorraad in Nederland gestegen met 0.9 procent.

Huizentekort
De gegevens die regionale media hebben gebruikt, schijnen te komen uit een artikel van het CBS van enkele maanden geleden. Volgens dat artikel zouden de meeste nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland zijn gebouwd.

In Nederland zijn nogal wat woningzoekenden, waardoor een stijging van het aantal nieuwbouwwoningen hard nodig is. Volgens de overheid zou het tekort aan woningen vorig jaar zijn opgelopen tot ruim 300.000.

Nieuwe woningen
Volgens de site van CBS ontstaan er ook woningen – naast nieuwbouw – door bijvoorbeeld splitsingen van woningen of door aanpassingen van kantoren tot woningen. Daarentegen verdwijnen er ook steeds woningen uit de voorraad.

Dit kan onder meer gebeuren door sloop of door samenvoegingen. Als men de cijfers van meer en minder woningen naast elkaar legt, is de voorraad in 2022 gegroeid tot ruim 8 miljoen woningen. Zo is de woningvoorraad in Lelystad – door het aantal nieuwbouwwoningen – toegenomen met ongeveer 1 procent.

(Bronnen: CBS, AD, De Stentor)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen