Toch ChristenUnie én PVV aan tafel voor formatie

Foto: Provincie Flevoland

Ondanks de uitspraak van landelijk voorzitter van de ChristenUnie, Ankie van Tatenhove, dat het ‘niet geloofwaardig’ zou zijn, dat de ChristenUnie in een coalitie plaats zou nemen met de PVV, gaan de gesprekken met beide partijen toch beginnen.  De verkenners hadden hun rapport over de te nemen stappen na de verkiezingen van de Provinciale Staten openbaar gemaakt.

Rapport
Volgens de twee verkenners, Herman Sietsma en Pieter van Maaren, zouden de fracties van BBB, VVD, ChristenUnie, PVV, SGP en eventueel nog met JA21 om de tafel moeten gaan om te gaan praten over een coalitie.

De beide verkenners hadden dat aangegeven in hun rapport ‘Verkenning coalitievorming Provincie Flevoland Rapportage van Bevindingen’. Dit rapport werd maandag 3 april openbaar gemaakt, waarna de landelijk voorzitter haar opmerkingen gaf.

Vergadering Staten
Tevens had de landelijk voorzitter van de CU wel aangegeven, dat de gekozen leden voor de Provinciale Staten zelf moeten weten met wie ze willen en gaan samenwerken. En dat kwam in het extra debat naar aanleiding van de rapportage van de verkenners ook naar voren.

De fracties van de ChristenUnie en de PVV zullen beide meedoen aan de gesprekken over het te vormen nieuwe college van Gedeputeerde Staten. De gesprekken zullen gaan tussen BBB, VVD, SGP, CU en PVV. JA21 wordt nog niet uitgenodigd.

Verkenners worden informateurs
Volgens de fractievoorzitter van de ChristenUnie, Harold Hofstra, wil hij kijken wat mogelijk is bij een samenwerking met de PVV. Er zijn veel geschillen tussen de 2 fracties, maar het zou volgens de heer Hofstra niet ondenkbaar zijn als ze samen in een coalitie komen te zitten.

Tijdens de vergadering werden de heren Van Maaren en Sietsma benoemd tot informateurs. In hun opdracht staat dat ze moeten onderzoeken naar de programmatische verschillen tussen de 5 partijen en bekijken of deze verschillen overbrugd kunnen worden.

(Bronnen: Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen