Gedeputeerde Fackeldey geleidt warme krachten in Flevoland

Foto: Provincie Flevoland

Met de neus in de wind wentelt een lange rij witte wieken zich in de frisse lucht boven het vlakke polderland. De zinderingen stuwen gezonde energie door heel de polder, waar gedeputeerde Jop Fackeldey alle bewegingen via sprankelende lijnen vangt, bindt en koppelt. Tot aan het hart van de samenleving aan toe.

Samen bouwen aan een samenleving
Zodra gedeputeerde Jop Fackeldey tijdens een rustige fietstocht zijn longen vult met frisse buitenlucht, knijpt hij zijn handen stevig samen en schakelt vanuit zijn tenen een tandje bij. “Als ik vakantie heb, merk ik weer waarom ik met zo veel plezier in Flevoland werk. Ik zie zoveel moois om me heen. Bos en water, recreatie en toerisme, sport en spel… Daar kan ik echt enorm van genieten.”

En overal waar de geboren Brabander komt, lopen mensen rond. Zij brengen zijn omgeving met hart en ziel tot leven. “Samen bouwen we aan een samenleving,” benadrukt Fackeldey. “Voor die samenleving hebben we de afgelopen vier jaar een mooie basis kunnen leggen. We maken niet alleen ruimte voor nieuwe woningen, maar stimuleren onze inwoners bijvoorbeeld ook om te sporten en hebben onze provinciale cultuur verder kunnen verdiepen. Juist door verbinding te zoeken.’

Versnelling
In het hele energiestelsel van Flevoland wakkerde die verbinding een haard van vurige vonkjes aan tot stuwende brandstof. “Je ziet dat we op dit gebied van het plan naar de uitvoering zijn gegaan,” blikt Fackeldey terug. “Vanuit de voorbereidingen die mijn voorgangers hebben getroffen, worden nu prachtige windmolenparken opgeleverd. Alleen windpark West moet nu nog worden gerealiseerd. We hebben in Flevoland bovendien een aantal grote batterijen staan die we vijf jaar geleden nog niet hadden. Een heel mooie manier om energie op te slaan en vast te houden.”

Want in deze onrustige tijden is elk restje vermogen heel kostbaar, weet ook Fackeldey. “Veel mensen hebben tegenwoordig moeite om hun energierekening te betalen. Daar kunnen wij als provincie niet direct veel aan veranderen, maar we kunnen wel de overgang naar duurzame energie verder versnellen. Met het Expertisecentrum Energie Flevoland (EEF) hebben we gelukkig een platform kunnen ontwerpen dat ondernemers en groepen inwoners allerlei praktische adviezen aanreikt om met elkaar een omschakeling te maken. Die ontwikkelingen moeten we op gang houden.”

In lijn met het landschap
Voor tegenwind is Fackeldey niet bang. “Natuurlijk heeft Provinciale Staten in een motie aangegeven dat nieuwe windmolens in Flevoland niet gewenst zijn en daar hebben we ook geen plannen voor. In de komende jaren zullen we juist beginnen met het verwijderen van oude windmolens, waardoor de bestaande turbines beter in lijn komen te staan met het landschap.”

Spanning op het stroomnet
Terwijl de windmolens soepel doordraaien, voelt hij de spanning op het stroomnet echter wel steeds verder toenemen. “Daar hebben onze inwoners niet meteen last van, maar als je niet snel iets slims doet is een ziekenhuis uitbreiden of een nieuw bedrijventerrein aanleggen er niet meer bij. Daarom zijn we zorgvuldig met ondernemers in gesprek over hun huidige verbruik en de energie die zij in de toekomst nog nodig denken te hebben. Verder wordt goed bekeken waar nog nieuwe kabels kunnen worden aangelegd. Die leidingen wil je liever niet midden door de stad hebben lopen.”

Eenzaamheid
In een krachtige samenleving wil Fackeldey niemand in de kou laten staan, maar al evenmin in zijn eentje bij de kachel laten zitten. “Jong en oud blijkt tijdens de coronaperiode best een tik te hebben gehad. In aanvulling op het goede werk van gemeenten wilden we daar als provincie ook iets mee doen. Nadat we het probleem onder de aandacht hebben gebracht tijdens de themaweek ‘Eén tegen Eenzaamheid’ is dat bewustzijn ook echt gegroeid.”

Plezier
Mensen blijven de belangrijkste schakels in het netwerk dat Jop Fackeldey binnen de provincie aanstuurt. Ook nu hij bijna is uitgepraat, blijven zijn ogen stralen. Het heilige vuur is nog niet gedoofd. “Ja, ik heb hier plezier in en ik houd hier plezier in. Ik wil verbindingen leggen die mensen bij elkaar brengen en de samenleving sterker maken. Daarvoor ben ik bestuurder geworden.”

(Bron: Provincie Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen