Netwerkbijeenkomst ‘Vitaal ouder worden Lelystad’

Foto: Gemeente Lelystad

Lelystad heeft lange tijd een relatief jonge bevolking gehad en krijgt nu te maken met een zogenaamde dubbele vergrijzing. Met name het aantal 80-plussers zal in Lelystad de komende jaren aanzienlijk stijgen. Omdat ouder worden gepaard gaat met zogeheten ouderdomsziekten zoals dementie, artrose en lichamelijke beperkingen, is dit een relevante ontwikkeling voor de gezondheid in de gemeente.

Toekomstige opgaven
En hoewel ouderdom onvermijdelijk met gebreken komt, maakt de huidige leefstijl van veel Flevolanders hen ook nog eens onnodig kwetsbaar voor chronische aandoeningen. Hierdoor staan we voor een groot aantal toekomstige opgaven.

Hoe langer mensen vitaal en gezond blijven, hoe langer zij regie over het eigen leven behouden en bijvoorbeeld zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Het is belangrijk om hier vroegtijdig op in te spelen.

Oplossingen en kansen
Daarom organiseerde GGD Flevoland op donderdag 30 maart 2023, op verzoek van de gemeente Lelystad, de netwerkbijeenkomst ‘Vitaal ouder worden in Lelystad’. Wethouder Rinze Broekema was erbij en opende de middag.

Tijdens deze bijeenkomst stond het verkennen van oplossingen en kansen om vitaal ouder worden te bevorderen, en het versterken van de samenwerking op dit gebied, centraal. Dit gebeurde aan de hand van de thema’s vroegsignalering van kwetsbaarheid, gezonde leefstijl en gezondheidsverschillen. Drie thema’s die een belangrijke rol spelen bij het nastreven van vitale ouderen.

Deelnemende organisaties
De deelnemende organisaties aan het netwerk zijn: Gemeente Lelystad, Centrada, Welzijn Lelystad, Huisartsenpraktijk Mangard, Medisch Centrum Pandion, Coloriet, OSOL, Tactus, MDF, Ziekenhuis St. Jansdal, Sportbedrijf Lelystad, Woonzorg Flevoland, Huisartsengroep de Heelhoek, Humanitas, Medrie, Icare en GGD Flevoland.

Meer informatie over vitaal ouder worden op www.positiefouderworden.nl .

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen