Eerste subsidies vanuit het GLB opengesteld

Foto: Provincie Flevoland

Flevolandse boeren opgelet! De eerste subsidies vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn vanaf gisteren, 1 maart 2023, opengesteld. Het gaat nu om landelijke subsidies. Provinciale subsidies worden pas later dit jaar opengesteld. Houd hiervoor het dossier over het GLB in de gaten.

Openstellingen op een rij
Op 1 maart 2023 zijn de onderstaande subsidies opengesteld:

  1. Basispremie en extra betaling eerste 40 hectare 2023
    De inkomenssteun uit het nieuwe GLB lijkt op de basisbetaling uit voorgaande jaren. U krijgt uitbetaling voor elke hectare subsidiabele grond die u in gebruik heeft. Dit heet de basispremie. Voor alle rechtstreekse betalingen meldt u zich eerst aan bij de RVO. Dit kan vanaf 1 maart tot en met 15 mei 2023.
  2. De eco-regeling 2023
    In het GLB kunt u de eco-regeling aanvragen. Dit is een extra betaling bovenop de basispremie. Met de eco-regeling beloont de RVO toekomstbestendig boeren en verbetert u de biodiversiteit, bodem en lucht, klimaat, landschap en water. U helpt mee door eco-activiteiten uit te voeren.
  3. Extra betaling jonge landbouwers 2023
    Bent u jonge landbouwer en kreeg u in het GLB tot en met 2022 de extra betaling jonge landbouwers? Dan kunt u deze subsidie aanvragen als u de termijn van 5 jaar nog niet had volgemaakt en voldoet aan de voorwaarden. U krijgt de subsidie bovenop de basispremie.
  4. Brede weersverzekering 2023
    Met een brede weersverzekering verzekert u zich tegen schade aan gewassen door extreem weer. Bijvoorbeeld hagel, regenval, (nacht)vorst, storm, droogte, sneeuw, ijzel en brand door blikseminslag. U kunt subsidie aanvragen voor de kosten van de premie.
  5. Behoud van zeldzame landbouwhuisdierrassen (ZLH)
    Houdt u zeldzame landbouwhuisdierrassen? Dan kunt u subsidie aanvragen voor uw zeldzame runderen, geiten en schapen.

Handige links

GLB in het kort
Met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) werkt Nederland aan toekomstbestendige landbouw, het versterken van de natuur en een leefbaar platteland. Van 2023 tot 2027 biedt het GLB subsidies aan voor initiatieven die bijdragen aan deze doelen. De verschillende subsidies vanuit het GLB, kunnen in combinatie met elkaar worden toegepast. Om voor gebieden en de boeren die in de gebieden werken, helder perspectief te vinden en te ontwikkelen naar het landbouwbedrijf van morgen. Meer leest u op de dossierpagina.

(Bron: Provincie Flevoland) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen