Groente & Fruitbrigade zoekt vrijwilligers

Foto: Groente & Fruitbrigade

Aangezien de Groente & Fruitbrigade groeit als kool, is ze op zoek naar vrijwilligers. Mensen die willen ondersteunen bij het werk voor de Voedselbanken in Flevoland. Op dit moment is er ruimte voor mensen die willen helpen bij het sorteren en het oogsten.

Strenge eisen supermarkten
Tegenwoordig hebben akkerbouwers te maken met strenge eisen van de supermarkten. Deze regels geven aan dat een beetje afwijkend product – zowel in vorm als in gewicht – niet meer verkocht wordt in een supermarkt.

De producten worden nauwelijks meer verkocht en leveren dan dus niets meer op. Dit is een groot probleem voor de akkerbouwer, die daar moeite mee heeft. Hij heeft hard voor de producten gewerkt en voelt het als voedselverspilling als de producten niet worden gegeten.

Groente & Fruitbrigade
De vrijwilligers verwerken de producten en zorgen er voor dat ze naar de Voedselbanken worden vervoerd. Het aantal mensen dat beroep op de Voedselbanken moet doen, is in de afgelopen maanden flink toegenomen. Dit geldt ook in Flevoland.

Hierdoor hebben de Voedselbanken niet genoeg aanbod van gezonde producten. Maar de Groente & Fruitbrigade kan de ‘afwijkende’ groenten redden, zodat ze uitgedeeld kunnen worden via de Voedselbanken. Zo komt er zo’n 15 ton per week binnen.

De groenten worden gesorteerd, verpakt in kratten en binnen 1 week in de voedselpakketten van de klanten geplaatst. De aanbieders van groente en fruit krijgen een bewijs van donatie. Hierdoor wordt de marktwaarde van de producten een aftrekpost in de belasting aangifte.

Teams van vrijwilligers
Doordat de Groente & Fruitbrigade de producten kunnen gebruiken voor de voedselpakketten, wordt er niets verspild. Maar de toename van producten neemt toe en de aanvragen bij de Voedselbanken ook.

Er is  momenteel een locatie in IJsselmuiden, maar die is al te klein. Men is daarom van plan om naar een meer centralere locatie in de Noordoostpolder te gaan verhuizen. Daarnaast wil men de hoeveelheden binnengekomen producten elke week snel(ler) verwerken.

Daarvoor zijn meer nieuwe vrijwilligers nodig. Vrijwilligers die bezig kunnen zijn met sorteerwerk. Daarnaast ook vrijwilligers die op het land willen werken om te oogsten voor de Voedselbanken. Dit is ongeveer 4 uur werk per week. Aanmelden kan middels telefoon of app bij Arie Burggraaf (06 – 23595393) of mail [email protected] .

(Bron: De Drontenaar, Groente & Fruitbrigade)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen