Kunst in ziekenhuis St Jansdal

St Jansdal Ziekenhuis Lelystad
St Jansdal Ziekenhuis Lelystad
Foto: Stichting BZL

Ziekenhuis St Jansdal wil graag kunst laten zien en voelen. Volgens de kunstcommissie van ziekenhuis St Jansdal is uit onderzoeken gebleken dat patiënten zich beter thuis voelen en eerder genezen in een aangenaam klimaat. Daarom heeft het ziekenhuis een genezend klimaat ingesteld.

Hennie Poetsma
In Lelystad zijn kunstwerken van Hennie Poetsma van 20 januari tot en met maart te vinden. Dit kan in de 2e helft 2e gang, op het poliplein begane grond en 1e verdieping, trappenhuis en het laboratorium.

Hennie Poetsma-Bruinsma is de persoon achter Hebbr Art. De naam Hebbr komt voort uit de samentrekking van de eerste letters van de voornaam Hennie en de eerste letters van de achternaam Bruinsma. Daarbij is de p van Poetsma er op de kop bijgeplaatst. Zo ontstond de naam Hebbr, uitgesproken als ‘hebber’.

Volgens de kunstenares is Hebbr Art ontstaan uit de behoefte tot zelfexpressie. Ze schildert en tekent vooral bossen, bloemen, vogels, auto’s en gebouwen. Voornamelijk wordt er gewerkt met acrylverf op doek en inkt en/ of aquarelverf op papier.

Hetty Mirani
Ook zijn er kunstwerken te zien op de longpoli van het ziekenhuis in Lelystad. Dit zijn werken van Hetty Mirani. De kunstenares heeft een opleiding gehad in Amsterdam en ook cursussen gevolgd. Daarnaast heeft ze zich autodidact verder ontwikkeld in de kunst van het schilderen.

Ze was al vanaf jongs af aan bezig met het tekenen en schilderen. Haar hobby is haar grote passie geworden, waardoor ze rust krijgt  en het gevoel van tijdverlies. Zo kan ze heerlijk wegdromen bij het maken van een schilderij.

De inspiratie komt van de natuur, liefde, inspiratie en kleur. Met deze zaken komt er een uitdaging om het witte doek te gaan beschilderen. Het geeft een fijn gevoel als een schilderij af is en het weer gelukt is om het vast te leggen. En dat geldt met name als degene die er naar kijkt, zich er ook in kan vinden en weg kan dromen.

(Bronnen: Ziekenhuis St Jansdal, lelystad.nieuws.nl, Hebbr Art, Hetty Mirani)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen